Užice planira emitovanje obveznica za završetak bazena

Izvor: Glas javnosti, 21.Sep.2011, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Užice planira emitovanje obveznica za završetak bazena

UŽICE - Grad Užice planira da početkom novembra emituje municipalne obveznice u vrednosti od milion evra radi obezbeđivanja povoljnih finansijskih sredstava koja će biti iskorišćena za finansiranje kapitalnih investicija, najpre, za završetak zatvorenog gradskog bazena, saopšteno je na predstavljanju grada Užica u Stalnoj konferenciji gradova i opština (SKGO).

Gradonačelnik Jovan Marković istakao je da je mali priliv tekućih sredstava u gradski budžet koja mogu da se izdvoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << za velike infrastrukturne projekte, tako da je grad prinuđen da ta sredstva obezbeđuje na druge načine, pa i emitovanjem obveznica.

Grad Užice trenutno radi na preko 40 projekata koji su veoma važni za razvoj grada, a novac koji ćemo uložiti iz ovih obveznica je vezan za infrastrukturne projekte, pre svega za izgradnju zatvorenih bazena, ukazao je Marković.

"Želja nam je da kao stabilna lokalna samouprava, koja završava započete poslove napravimo iskorak i otvorimo mogućnosti vezane za obveznice", naglasio je gradonačelnik Užica i dodao da najveće potencijalne investitore vidi u osiguravajućim kućama.

Predstavnici tog grada naveli su da Užice decenijama ima problem gradskog kupališta i njegova izgradnja je u toku, a sredstva prikupljena izdavanjem obveznica pomoći će da bazen bude izgrađen do maja ili juna. Ukupna vrednost projekta je 400 miliona dinara, a biće investirana i sredstva grada i Ministarstva omladine i sporta.

Pomoćnik generalnog sekretara SKGO za finansije Aleksandar Bućić naglasio je da lokalne samouprave u Srbiji imaju dugu istoriju korišćenja kredita za finansiranje investicionih projekata, i da je dobar trenutak da počnu da koriste ono što koriste i gradovi i opštine u zemljama u okruženju već dugi niz godina izdavanje municipalnih obveznica.

"Interesovanje investitora je po meni veliko, zato što lokalne samouprave, posle države, nose najmanji rizik za investiranje, i mislim da investitori - banke, penzioni fondovi, osiguravajuće kuće, dobro procenjuju da su lokalne samouprave najmanje rizične destinacije za njihove investicije", istakao je Bućić i podsetio da je Užice drugi grad u Srbiji koji je krenuo tim putem, posle Novog Sada.

"Užice paralelno razmatra i nabavku kredita i municipalne obveznice, mi smo prilično sigurni, poučeni iskustvo Novog Sada, da će uslovi na obveznice biti dosta povoljniji nego na kreditu, početak novembra je realan rok kada će Užice moći da emituje obveznicu", rekao je Bućić.

Bućić je napomenuo da priprema emisije nije te gradove koštala ništa jer postoje projekti EU koji se primenjuju preko SKGO i koji su pružili kompletnu podršku i stručnu i tehničku da se emituju obveznice.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je dobar primer iz okruženja, kao i grad Rijeka. koji je na najpovoljniji mogući način dobio sredstva za finansiranje kompleksa bazena.

Član Komisije za hartije od vrednosti Milko Štimac istakao je da municipalne obveznice na tržište kapitala donose "novi kvalitet koji nam je odavno bio potreban", i institucionalnim investitorima "nudi upravo ono što im je neophodno - hartije od vrednosti, niskog rizika i visokog kvaliteta".

On je naveo da je "problem kod municipalnih obveznica Zakon o javnom dugu koji ne dozvoljava da se ide na inicijalnu javnu ponudu tih hartija, nego se njima trguje samo između institucionalnih investitora".

"Nadamo se da će se Zakon o javnom dugu brzo menjati da bi i najšire građanstvo moglo da učestvuje u finansiranju kapitalnih projekata u opštinama u kojima živi", rekao je Štimac.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.