Užice dobija crkvu na Karauli

Izvor: Politika, 26.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Užice dobija crkvu na Karauli

Posle 165 godina, u Užicu će se graditi novi pravoslavni hram, i to na najvišem gradskom uzvišenju, do koga je sada građevinski materijal jedino na leđima konja moguće uzneti

Užice – Ako je suditi po namerama lokalne vlasti i sveštenstva, Užice će posle 165 godina dobiti novu crkvu. Istina, o podizanju hrama se ovde govori poslednjih petnaestak godina, ali radovi nikako nisu počinjali. Sada je, tvrde nadležni, sve izvesno – konačno je određena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << lokacija, dobijene potrebne saglasnosti, pa se očekuje i objavljivanje datuma kada će otpočeti zidanje.

Za mesto nove užičke crkve izabrano je najviše gradsko uzvišenje zvano Karaula, na vrhu naselja Terazije, iznad ovdašnje srednjovekovne tvrđave zvane Stari grad. Na toj nevelikoj livadi-vidikovcu nekada davno bilo je vojno utvrđenje, još su ovde ostaci kamenih bedema koji su ga opasivali. Do najviše tačke Karaule sada se ide uz besputnu padinu, kuda se materijal za gradnju jedino na konjima može izneti. I predstavnici užičke vlasti i Srpske pravoslavne crkve jedva su se juče na to uzvišenje popeli, da bi na licu mesta pogledali planove i razmotrili šta je najpreče činiti. A pristupni put je, svakako, prvi posao – neće valjda žičarom vernici ovamo stizati.

– Pre nekoliko godina, vladika žički Hrizostom predložio nam je da ovde, u saradnji sa gradskom vlašću, podignemo novi hram. Pretprošle godine dobili smo 80 ari na Karauli, od čega će na platou od 15 ari biti građena crkva, posvećena Svetoj Petki. Dobili smo i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, budući da se ovde nalazilo vojno utvrđenje. Upravo razmatramo i dve mogućnosti za gradnju pristupnog puta: jedna sa severne strane od naselja Terazije, a druga sa južne, kako bi se Stari grad povezao sa crkvom, što bi bila posebna atrakcija za turiste. Vreme početka radova na hramu zavisi od iznalaženja rešenja za put – rekao je arhijerejski namesnik užički Miloš Bosić, podsetivši da je od dve postojeće ovdašnje crkve hram Svetog Marka sagrađen 1828. godine, a Saborna crkva Svetog Đorđa 1844. godine, kada je Užice imalo svega 800 žitelja.

Prema rečima gradonačelnika Jovana Markovića, gradu je bez dileme potreban još jedan hram. Pristupni put do Karaule jeste problem, veliku visinsku razliku treba savladati, ali radiće se na tome. Istina, gradski budžet za 2009. nije predvideo ovaj trošak, pa se, dodao je Marković, očekuje podrška nadležnog ministarstava i donatora.

Projektanti su zamislili da uz novu crkvu na ovom uzvišenju bude i zvonik, amfiteatar, parohijski dom i prateći sadržaji. Delovi starih bedema ostaće, i to kao ograda porte.

B. Pejović

[objavljeno: 27/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.