Užičani grade kolektore i bazene

Izvor: Politika, 04.Feb.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Užičani grade kolektore i bazene

Završava se užičko-čačanska deponija, otvara se Slobodna zona, počinje izgradnja stanova i pošte, najavljuje gradonačelnik Jovan Marković

Užice – Brz završetak započetih i pokretanje niza značajnih projekata za grad Užice najavljuje u razgovoru za „Politiku" gradonačelnik Jovan Marković (DS). Ovih dana ovde su prva domaćinstva priključena na mrežu gasovoda, blagodeti čistog energenta postale su dostupne i žiteljima užičkog područja koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odavno kuburi sa visokom aerozagađenošću. Konačno je, posle decenija najava, radova i obećanja, počela gasifikacija Užica.

– Do sada smo uradili oko 50 kilometara sekundarne mreže gasovoda, i to kroz najopterećenije delove grada, savladavši taj posao u najužoj gradskoj zoni. Prva domaćinstva su u Sevojnu priključena, u planu je da se 13.000 užičkih korisnika priključi, do 2012. godine posao gasifikacije ovde će biti završen. Za sada je problem oko definisanja cene priključka na mrežu gasovoda. Pominjanih 980 evra je za sada ipak predlog, a cenu će odrediti Agencija za energetsku efikasnost, čija će se odluka znati ovih dana – ističe za naš list Marković.

Uz gasovod, ključni poduhvat je i završetak gradnje moderne deponije Duboko, namenjene za Užice, Čačak i još sedam opština iz dva okruga, vredan oko 14 miliona evra. Užički gradonačelnik najavljuje da će sredinom godine deponija biti otvorena, a važan posao je nalaženje strateških partnera koji su zainteresovani da ulažu u izgradnju energane na toj deponiji.

– Upravo radimo studiju izvodljivosti za najveći užički projekat kome predstoji realizacija. Reč je o gradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, za koje se u ovoj godini pripremaju projekti, a radovi počinju 2011. godine. Ta investicija, vredna između 25 i 30 miliona evra, uz izgradnju tog postrojenja koje će biti u Gorjanima, podrazumeva izgradnju svih kolektora koji nedostaju Užicu i prigradskim naseljima, uključenje u sistem otpadnih voda, rešavanje problema dotrajalih vodovodnih cevi. Do sada je reka Đetinja, kao prirodni kolektor, primala otpadne vode, a sada će se to promeniti, i to po evropskim standardima. Donacija EU za ovaj poduhvat iznosi 70 odsto vrednosti, 25 odsto daje država, a pet odsto lokalna samouprava. Zahteve Evropske komisije u ovakvim projektima za sada su zadovoljili Užice i Vranje – napominje Marković.

Prema njegovim rečima, od naročite važnosti za potrebe privrede je otvaranje Slobodne zone u Sevojnu, o čemu Vlada Srbije do kraja marta treba da donese odluku. Za tu zonu, otvaranje prostora za investicije i turizam ovog kraja od značaja je početak radova na gradnji nadvožnjaka ka Zlakusi, za koji će „Putevi Srbije” izdvojiti oko 100 miliona dinara. Država iz NIP-a daje 150 miliona dinara za renoviranje gradskih ulica, Užičani odnedavno imaju i Dom za stare, Mlečna pijaca se ovde gradi ...

– Završili smo i sve procedure oko gradnje novog poslovno-stambenog objekta na mestu srušene pošte, kraj Trga partizana. Ovih dana se raspisuje tender za podizanje tog objekta od 6.800 kvadrata, od čega će oko 2.000 koristiti PTT „Srbija”. U oblasti stanogradnje dajemo investitorima zemljište za gradnju na 15 lokacija, uklapamo se u projekat jeftinih stanova. Takođe, na gradskoj plaži na Đetinji pripremamo gradnju dva otvorena i jednog zatvorenog bazena. Tu raspisujemo tender za partnerstvo privatnog i javnog sektora, sa našim ulaskom u partnerstvo u vidu koncesije na 15 ili 20 godina. Ima zainteresovanih ulagača, razgovarao sam o tome sa Draganom Kićanovićem, zatim jednim investitorom iz Turske i drugima – obelodanjuje gradonačelnik.

Pitamo ga, na kraju, kada počinju pripremni radovi na vojnom aerodromu Ponikve kod Užica za korišćenje u civilne svrhe, gde je prvi posao razminiravanje aerodromskog prostora od zaostalih mina:

– Radimo na tome da dobijemo donaciju Evropske komisije za taj posao. Sredinom meseca idem u Beograd na sastanak sa predstavnicima Rusije, Grčke, Kipra, gde ćemo razgovarati o čišćenju aerodroma. Taj posao je ušao i među prioritete Centra za razminiravanje, očekujem da ćemo ove godine krenuti sa razminiravanjem – odgovara Jovan Marković.

Branko Pejović

[objavljeno: 05/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.