Uzeli mu kuću i imanje

Izvor: Glas javnosti, 27.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzeli mu kuću i imanje

KURŠUMLIJA - Mladen Jeremić (59) iz Bora ostao je bez kuće i imanja, koje je nasledio od oca u kuršumlijskom selu Tijovac jer nije platio štetu i sudske troškove zbog nezakonitog ulova 4,5 kilograma ribe u reci Kosanici.

Naime, Jeremića su u julu 2006. ribočuvari uhvatili da noću, uz pomoć akumulatora i farova za osvetljenje, lovi ribu i o tome obavestili policiju. Na ime kazne za prekršaj morao je da plati 110.000 dinara, ali je u međuvremenu taj iznos sa kamatama narastao >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na 270.000 dinara, pa je Opštinski sud u Kuršumliji naložio da mu se zapleni nasledstvo u rodnom selu. Takođe mu je izrečena kazna zatvora od deset meseci, uslovno tri godine.

Kuršumlijski sud presudio je na osnovu važećeg cenovnika po kome je Jeremić bio dužan da Udruženju ribolovaca isplati za 137 komada ribe krkuše i šest klenova, ukupno 4,5 kilograma ribe, 72.270 dinara, što sa sudskim troškovima iznosi 110.000 dinara.

Ribočuvar Dragan Mijajlović ističe da je ovakva presuda prva koja je izrečena u Toplici za nedozvoljeni ribolov, dodajući da mu je žao Jeremića.

- Ovakav ribolov podleže krivičnom gonjenju i zbog toga je policija protiv Jeremića podnela krivičnu prijavu. Opštinski sud u Kuršumliji ga je proglasio krivim za krivično delo nezakonitog ribolova, a Zajednica organizacije sportskih ribolovaca „Južna Morava“, odnosno lokalno udruženje „Toplica“, upućena je na parnični postupak za nadoknadu štete - kaže Mijajlović.

Mladen Jeremić, koji u Boru živi punih 40 godina, kaže da posle svega što mu se desilo nikada više neće posetiti rodnu Kuršumliju.

KRKUŠA OD ZLATA

Revnosni ribočuvari su izbrojali da je Jeremić nezakonito ulovio 137 komada krkuše i šest klenova ukupne težine 4,5 kilograma. Krkuša je autohtona vrsta ribe, pa je njena vrednost veća. Kazna je za 50 odsto povećana i zbog toga što je Jeremić lovio noću.

Ovaj clanak mi se smucio. Uzeli coveku kucu zbog toga sto je upotrebio svetla da upeca koju ribu i pocasti prijatelje iz detinjstva. Glavno je da ne kaznjavaju one sto zatrovase sve reke u Srbiji. Zivim u Americi, gde je veoma strog zakon kod pecanja , ali isto znam da je u celom svetu u ribarenju dozvoljeno koriscenje nocnog svetla . Ajde da je koristio dinamit ili vukao mrezu pa da ga kazne. Rodom sam iz Kursumlije i stidim se tih idijota koji su prijavili ovog jadnog coveka, toboze nekim vlastima. Ako se javi poslacu mu novac za kaznu i neka mu ti pirati vrate kucu!

mejali bi se do besvesti.Imali iko normalan u Srbiji.?Ovako nesto da se cuje u svetu , smeali bi nse do besvesti.Narod nema sta da jede a iako ima hrane bas u vodi mogu da ostani , izgleda , i bez zivota.Kamo srece da ovakav zakon vazi za piticare i biznismene .Takvi bi izgubilin sve sto se izgiti moze i to unapred 10 zivota.Srbjo na sta si spala.

"Pozeleo sam ponovo na isti nacin da ulovim ribu i pocastim drustvo"

OVO je vama vest o nepravdi drzave???Ajmo svi pomalo da lovimo strujom ribu i da kukamo da je drzava nepravedna kad nas kaznjava za to,bas me zanima koliko ce proci dok reke ne postanu potpuno prazne.Da nije ovaj neki "patriJota" kad ste se ovako zabrinuli za njegovu sudbinu???

Kamo srece da je vise ovakvih slucajeva kaznjavanja. 137 riba ukupne tezine 4.5 kg,.. kako su to planirali da jedu? Kao girice? Sramota je sto ovakve spodobe uopste dobijaju priliku da daju izjave za novine. Sramota je i za novine sto izjave ovakvih spodoba objavljuju. Ja sam pecaros i muka mi je od ovakvih koji akumulatorom osvetljavaju reku. Ako ima para za akumulator i reflektor ima para i da kupi 4.5 kila bele ribe.

Trebali ste da prenesete i da se riba ne lovi noću rukama, već viljuškama, jer pod svetlom riba ostane nepomična pa se lako nabode viljuškom. Da je dotični gospodin hvatao stvarno samo rukama niko ga ne bi dirao, i naravno nikad ne bi uhvatio toliko komada ribe..

Одлично!!

Само тако треба наставити и са кажњавањем бахатих возача, и свих других прекршитеља закона који имају неког рођака или познаника у полицији који им среди ствар па прођу некажњено.

A и ти рођаци и познаници би требало добро да осете последице своје интервенције, да се више никад не сете опет то да ураде.

Kazna je rigorozna ali vaspitna,niji Toplica njegova i radi sta god zeli ona je i moja,ja sam za stroge kazne i Srbe samo po dzepu ,pa da se jednom vaspitaju i da znaju sta je drzava i koji su njeni resursi.Sta on kaze "nece vise da dolazi i zavicaj "a ne pita se da li takve rodoljube treba zavicaj.

Ako i treba da se kazne svi koji nesto protivzakonito urade,samo na takav nacin se moze stoka dovesti u red,ovde na zapadu se za sitnicu kaznjava pa ces dva put da razmislis dal ces i cigaretu na zemlju da bacis.Skoro sam bio u Srbiji,davim se nemogu da disem,sve je zagadjeno,deponija smeca udavise,kad ce jednom red da se uvodi,pa neka smo siromasni ali reda nekog da ima,a ne radi svaki koj sta hoce.Ne vredi ni zatvor,mnogi pristaju i na to,najteze je kad te po novcaniku opale.

Dobro je da je kaznjen. Znaci 4.5 kg ribe podeljeno sa 137 + 6 komada, dobije se 31 gram po proseku. Ako uzmemo da su klenovi bilo po 150 grama, ispada da je ubio 137 riba od po 26 grama. Ne moze brate ti da sprzis reku, ubijes sve u njoj i onda jos i kaznu da ne platis. Jos je prosao dobro, kad su ga uhavtili trebali su i njega malo da "osvetle" akumulatorom. Ovakvoj samovolji pojedinaca treba i mora doci kraj, ne moze se samo unistavati po principu, posle mene - potop.

Pitam nadlezne sudske organe a takodjer i ove pecarose sto su napisali ove glupe komentare i koji se slazu sa ovom strogom kaznom za coveka koji je ulovio 4,5 kilograma ribe da mu se oduzme kuca . Kolike kazne olacaju oni sto zatruju neku reku i ugine na tone ribe i da li ti placaju kazne? Sto rade ovi pecarosi sto osudise coveka skoro na robiju za to malo ribe sa onima sto truju na tone ribe . Kako vas bre nije sramota da napisete te vase glupe komentare , koliko ste vi ribe ukrali ili prosvercovali , i ubili dinamitom ili strujom , sram vas bilo jos jednom . mislite ako ste pecarosi da ste posteni i medju vama ima jako mnogo ribo kradica , ja licno njih dosta poznam koji su vrsni pecarosi , ali jos bolje ribokradice , samo iza vas stoji zakon . Orao.

Pitajte Kertesa koliko je on ribe ukrao po dunavu. Akoliko je dobio. Cela Backa palanka ga zna kao prodavca ribe, pre jogurt revolucije. Znate kad ukrades kokos dobijes 3 meseca, a za svinju uslovno 3 meseca. Gladan i sudija i advokat.

Po kojoj je to ceni naplaćena krkuša kada se dobro zna, i u dozvoli piše da je izostavljena od lovostaja , čak i Dulićeva krkuša je bez zabrane,lovostaja, osim da se lovi veća od 10.cm.što je normalno.

Po kojoj su ceni naplatili oko 4kg. krkuše , ne znam samo ako su sudije u Kuršumliji kao u Prokuplju,čast izuzecima, i u jednom i u drugom gradu ,onda su malo naplatili čoveku.Ja nisam ribolovac ali mislim da je trebalo naplatiti oko 73, do 74 milijarde dinara ,verovatno bi to bilo dovoljno za rešenje krize. I onako je taj nesrećnik propao pa neka ide sve na isti trošak.Da izručimo i njega možda?

Nemoj neko da slučajno pokrene "Pasoš"- aferu . No da, to je manje od 73-74.

Slažem se da nepravilnosti treba sankcionisati ali neki su celu državu rasprodali i pokrali pa se im nije i neće ništa dogoditi. Sramota. Vojvodjanskim rekama svake godine pliva na tone uginulih riba, otrovanih pa nekako niko da odgovara. Morbidno

Neka je kažnjen, nikoga tudje krivice NE OPRAVDAVAJU! Treba svakoga oplesti po džepu da drugi put dobro razmisli da li će da krši zakon, drugačije se niko ne opameti. I ne samo to, ko god prodje nekažnjeno mnogo blaže gleda i na druge koji krše zakon, mnogo će ga lakše sam opet prekršiti, a to tako ne može, mora se probuditi svest ljudi, da se zna šta može i šta ne može! Nebitno je što je u pitanju 4,5 kg ribe, u pitanju je princip tj. zakon koji mora da se poštuje!

Mesaju se pojmovi ovde.Covek je napravio prekrsaj i za to je kaznjen.Kaznu ne zeli da plati i dobio je zatvor i oduzeta mu je imovina da se plati kazna i sve to je u redi,nista to nije sporno.Zar cemo da placemo sad za ljudima koji krse zakon?A to sto nema posao i pare ne znaci da sad moze da radi sta god hoce.I sa toliko ribe je mogao i slavu da spremi ali sa takvim ponasanjem ne bi trebao ni da je ima.

Napravis prekrsaj,plati kaznu,ako neces idi u zatvor i da ti se nasilno naplati,to je sve kako i treba da bude.Pozdravljam odluku i tako treba da bude.Nemoj da zalimo one koji krse zakon,dosta vise toga.Tako treba i sa ovima sto u saobracaju luduju,kazne ostre ,oduzmi im kola i mozda se nauce pameti.

Pozdrav

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Ribe od zlata

Izvor: Kurir, 27.Apr.2009

KURŠUMLIJA - Pošto nije imao para da plati kaznu od 110.000 dinara za nezakonit ulov 4,5 kilograma ribe u reci Kosanici, Mladenu Jeremiću je Opštinski sud u Kuršumliji zaplenio porodičnu kuću i imanje, nasleđene od oca. Osim toga, izrečena mu je i kazna zatvora od deset meseci, uslovno na tri...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.