Izvor: B92, 20.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz manje incidente završen skup Žena u crnom

Beograd -- Aktivistkinje nevladine organizacije Žene u crnom u sredu uveče su na Trgu republike u Beogradu održale jednočasovni protest, u crnini i ćutanju protiv nasilja albanskih ekstremista, zbog mučkog ubistva dva dečaka srpske nacionalnosti u Goraždevcu.

Protestnom skupu Žena u crnom protiv nasilja na Kosovu pridružili su se aktivisti i aktivistkinje Beogradskog centra za ljudska prava i ženskih autonomnih organizacija. Žene u crnom držale su transparente ispisane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na srpskom i albanskom jeziku, na kojima je između ostalog pisalo: "Albanke, osudite zločine - mi smo sa vama", "Nećemo rat na Kosovu", "Albanke su naše sestre", "Protiv zločina u Goraždevcu", "Pravda, a ne osveta". One su tokom protesta držale upaljene sveće. "Želimo da naš protest bude podsticaj i podrška da se naše prijateljice, aktivistkinje albanskih organizacija za ljudska prava i ženskih autonomnih organizacija oglase. Smatramo da ne smeju da budu taoci politike zločina, koja se vodi u njihovo ime", rekla je aktivistkinja Žena u crnom Staša Zajević. Ona je kazala da zločin u Goraždevcu i svi ostali činovi nasilja na Kosovu, koji su uglavnom počinjeni od strane albanskih ekstremista, ni u kom slučaju ne mogu da budu zloupotrebljeni od strane medija za širenje etničke mržnje i povećanje distance između dva naroda i produbljivanje netrpeljivosti.

Protest aktivistkinja ove nevladine organizacije izazvao je negodovanje kod nekih građana koji su im dobacivali, između ostalog, i da "Albanke nazivaju sestrama, sad kada na Kosovu ubijaju srpsku decu". U nekoliko navrata intervenisali su i pripadnici MUP, koji su obezbeđivali ovaj skup.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.