Izvor: Blic, 30.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz dijalizu i virus hepatitisa C?

Uz dijalizu i virus hepatitisa C?

BEOGRAD - Nekoliko pacijenta najvećeg dijaliznog centra u Srbiji, Centra za hemodijalizu KBC 'Zvezdara', u telefonskom pozivu 'Blicu' upozorili su da u tom centru, nakon testiranja, ima jedan broj obolelih od hepatitisa C. U KBC 'Zvezdara', na bolničkoj dijalizi je 250, a pod kontrolom lekara, na kućnoj još 50 bolesnika.

- Tačno je da je kod pet pacijenata, nakon testiranja, konstatovana seropozitivnost na HCV, ali to nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << znak oboljenja, već signal da je organizam bio u kontaktu sa virusom - objašnjava za naš list doc. dr Nada Dimković, načelnik Centra za hemodijalizu KBC 'Zvezdara'. Rizik od prenošenja virusa HCV u dijaliznim centrima neizbežan je, ističe naša sagovornica i navodi da se u svim udžbenicima za infektivne bolesti može naći podatak da se virus hepatitisa C prenosi seksualnim putem i putem krvi, kao i da je bolest prisutna kod intravenskih narkomana, seksualno promiskuitetnih osoba i, nažalost, sreće se u hemodijaliznim centrima.

U Centru za hemodijalizu KBC 'Zvezdara', navodi dr Dimković, prokuženost bolesnika HCV-om iznosi oko 28 odsto, dok u nekim dijaliznim centrima u unutrašnjosti, ukazuje ona, prokuženost ide i preko 50 odsto.

- Predlog mera za unapređenje rada dijaliznih centara dostavili smo Republičkom ministarstvu zdravlja, koje je to od nas tražilo pre mesec dana - podseća dr Dimković, navodeći neke od problema koji otežavaju rad centara za hemodijalizu.

Nedostatak reagenasa za kontrolu na HCV, ističe ona, prisutna je godinama, pa se kontrola bolesnika na prisustvo virusa radi jednom do dva puta godišnje. U svetu je uobičajeno da se takve analize rade najmanje jednom u tri meseca. Rad centara otežava i nedostatak vakcine protiv hepatitisa B, koja je po zakonu obavezna i država bi morala da je obezbedi za osoblje koje tu radi, jer je njihov posao rizik sam po sebi, ukazuje dr Dimković. Ona ocenjuje da je i nedovoljno medicinskog kadra sa srednjom školom, koji radi pod velikim opterećenjem, takođe ozbiljan problem.

'Upad' virusa nije moguće izbeći, kaže ona i navodi da su neki pacijenti na putovanju ponekad prinuđeni da se dijaliziraju u drugom centru, čime rizikuju da se inficiraju HCV-om.

Hepatitis B i C vode se i kao posttransfuzione infekcije, a test na prisustvo antitela kod bolesnika na dijalizi upravo se i radi zbog prevencije, kako bi se sprečilo širenje te infekcije - kaže za 'Blic' prim. dr Veljko Đerković, epidemiolog Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja. Z.D.Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.