Izvor: Politika, 03.Sep.2014, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvid u troškove uslov za dobro poslovanje fonda

Poljuljano poverenje javnosti može se vratiti samo njenim uvidom u tokove humanitarnog novca. – Fond za lečenje dece u inostranstvu radi se po uzoru na Fond B92

Fond za lečenje dece u inostranstvu pod kontrolom države formiraće se po uzoru na iskustva u radu Fonda B92, napomenuo je za „Politiku” ministar zdravlja Zlatibor Lončar. U organizovanju državnog fonda pomoći će i Veran Matić, predsednik Fonda B92.

– Za funkcionisanje fonda za lečenje dece >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u inostranstvu od presudnog značaja su, zbog poljuljanog poverenja javnosti i potencijalnih donatora, transparentnost rada i stalan uvid u količinu donacija, ali i u odluke o upućivanju na lečenje i u trošenje sredstava. Ovo se može postići uz ažuriranje podataka na sajtu fonda gde će se u svakom trenutku prikazivati koje dete i gde je upućeno na lečenje, uz odluku komisije, kao i dnevno stanje na računima fonda – objašnjava za „Politiku” Veran Matić.

Transparentnost i uvid u tokove novca omogućili su dobro funkcionisanje Fonda B92 koji posluje punu deceniju. Sve značajne donacije i pojedinaca i kompanija objavljuju se u prilozima RTV B92, kao i ono za šta su utrošene, napominje Matić.

– U sprečavanju malverzacija koristimo se iskustvima poznatih međunarodnih institucija sa kojima smo godinama sarađivali, a imamo i vrlo stroge procedure o odlučivanju i utrošku sredstava. Svi učesnici u procesu imaju informacije o toku i iznosu novca, a svi računi sa potvrdom da je zdravstvena ustanova primila opremu dostavljaju i donatorima kako bi se uverili da je njihova donacija realizovana na najbolji mogući način – ističe Matić.

Važno je da postoji „domaćinski odnos” prema novcu donatora, odnosno da se svaki prikupljen dinar upotrebi na najefikasniji način.

– Ne samo što smo tražili ponude od svih relevantnih proizvođača i dobavljača opreme za porodilišta, već smo i nakon pregovora sa odabranim ponuđačem, naravno uz konsultacije sa zdravstvenim stručnjacima, uspevali da dobijemo tu istu opremu po bitno nižim cenama nego što to rade naše zdravstvene ustanove. Na primer inkubator koji u redovnoj prodaji, sa PDV-om i carinom, košta više od 12.500 evra, mi smo posle pregovora sa fabrikom uključujući i njenim vlasnicima plaćali po 8.900 evra. Budući da smo inkubatore nabavljali direktno od proizvođača iz inostranstva, zbog međunarodnih sporazuma nismo plaćali ni PDV, te smo za isti novac uspeli da nabavimo za petinu više inkubatora nego što je bilo planirano – ističe predsednik Fonda B92.

------------------------------------------------------------------------

Dobročinitelje motivisati i kroz poresku politiku

U obezbeđivanju donacija važno je aktivirati sve filantropske i donatorske kapacitete koji su do sada zajedničkim akcijama uspevali da spasu dečje živote, ali i koristiti sve mogućnosti – od doplatnih poštanskih markica do procenata od finansijskih transakcija i SMS poruka, objašnjava Veran Matić. „Mislim da firme i pojedince treba snažno motivisati kroz poresku politiku koja daje veće pogodnosti kompanijama nego što sada zakon predviđa. U ovom trenutku imamo velike kompanije iz sveta u čijim je procedurama već ugrađeno planiranje davanja u humanitarne, obrazovne i druge svrhe. Imamo domaće kompanije koje nemaju kulturu društveno odgovornog poslovanja i redovnog davanja i one bi se sigurno kada bi imale poreske povlastice odlučile na redovna davanja”, ističe predsednik Fonda B92.

Ministra zdravlja Zlatibora Lončara pitali smo juče da li nadležni predviđaju da traže od države olakšice za redovne donatore budućeg fonda za lečenje dece u inostranstvu? „Razmatra se i takav predlog, ali odluka o tome još nije doneta”, rekao je Lončar.

------------------------------------------------------------------------

Nadzorni odbor kao kontrola

Fond će imati nadzorni odbor, sastavljen od predstavnika roditelja, organizacija pacijenata, medija, i nezavisne javnosti, koji će kontrolisati da li se prikupljeni novac koristi namenski. „Nadzorni odbor treba da vrši uvid i u mišljenja domaćih stručnih komisija o nemogućnosti lečenja u našoj zemlji, kao i u mišljenja međunarodnih stručnih komisija o verovatnoći izlečenja, pre donošenja odluke o dodeli sredstava iz fonda, da kontroliše sprovođenje navedene odluke, kao i da ima uvid u sve potvrde o troškovima lečenja pre zvaničnog objavljivanja tih podataka. Naročito je značajno da odbor ima mogućnost da reaguje javno ukoliko smatra da se bilo koja zakonom propisana obaveza ne poštuje”, ističe Veran Matić.

Dejana Ivanović

objavljeno: 03.09.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Fond B92 uzor Fondu za lečenje dece

Izvor: B92, 03.Sep.2014

Poljuljano poverenje javnosti može se vratiti samo njenim uvidom u tokove humanitarnog novca. Fond za lečenje dece u inostranstvu radi se po uzoru na Fond B92..Fond za lečenje dece u inostranstvu pod kontrolom države formiraće se po uzoru na iskustva u radu Fonda B92, napomenuo je za "Politiku”...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.