Uvek spremne da se vinu pod oblake

Izvor: Vostok.rs, 24.Feb.2013, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvek spremne da se vinu pod oblake

24.02.2013. -

U Rusiji se pojavila prva ženska helikopterska eskadrila – „Kolibri“. Čini se da nije moguće smisliti naziv koji bi bolje odgovarao ovoj jedinici. U sastavu grupe ima pet ruskih lepotica. U majstorstvu pilotiranja „Kolibri“ može da dâ prednost mnogim iskusnim pilotima.

Ako se parafrazira poznata ruska pesma, o „Kolibriju“ može se reći: pre svega helikopteri, a sve ostalo je u drugom planu. Odnos prema prvoj ženskoj eskadrili u Rusiji je poseban. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Pilotska grupa je osnovana na bazi dve kompanije: „Ruski helikopterski sistemi“ (RHS) i „Helikopteri Rusije“. O tome šta će nebu „Kolibri“ i ko je zapravo ušao u tim, za „Glas Rusije“ je u ekskluzivnom intervjuu govorio port-parol RHS Azad Karijev.

- U našem timu su i Jekaterina Orešnikova, koja je prilično poznat pilot MVS, Evgenija Kurpika, koja je naš apsolutni šampion Evrope u helikopterskom sportu, kao i aktuelne polaznice školskog centra. Kod nas je odnos prema avijaciji uvek bio kao prema nečemu sakralnom, što je udeo strogih muškaraca. Razume se, avijacija zahteva prilično ozbiljnu pripremu, ali je helikopter istovremeno transportno sredstvo koje je dostupno svima. U stvari, radi se o popularizaciji helikoptera, helikopterskog sporta.

Po rečima Karijeva, nakon što se saznalo za osnivanje ženske helikopterske eskadrile, molbe za pilotsku obuku su počele da pristižu jedna za drugom. Pilot Jekaterina Orešnikova koja je ušla u sastav letačke grupe je nekad takođe počinjala od nule. Sad je jedina žena-pilot u MVS. Učestvovala je u nekoliko desetina najtežih spasilačkih operacija. Orešnikova je priznala da ne može da zamisli svoj život bez neba.

- Helikotter je moja sudbina, to je moja profesija, to je moj život. Ne postoji pojam kao što je „ženski“ ili „muški“ posao: ako je zanimljiv, ako se čovek oseća potrebno i traženo, znači da je to njegov posao. Zato smatram da je posao u MVS ženski. Nažalost, žena u avijaciji je danas retka pojava. I dobro je što smo se sad vratili najboljoj tradiciji prošlosti kad je u avijaciji letelo mnogo žena koje su zaista opravdale svoje prisustvo u avijaciji.

Zvanična prezentacija „Kolibrija“ tek predstoji. Simbolično je da će biti održana 8. marta kad se u Rusiji obeležava međunarodni Dan žena. Timu će čestitati legendarni „Berkuti“, piloti helikopterske pilotske grupe ruskog RV – jedini u Rusiji koji na nebu prikazuju figure najviše akrobacije uz pomoć borbenih mašina.

Ana Hrustaljova,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.