Utvrđeni propusti Centra u Alibunaru, pokreće se postupak krivične odgovornosti i razrešenja direktora

Izvor: RTS, 19.Feb.2020, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utvrđeni propusti Centra u Alibunaru, pokreće se postupak krivične odgovornosti i razrešenja direktora

Protiv direktora Zorana Prebiračevića i stručnih radnika Centra za socijalni rad iz Alibunara biće podnete krivične prijave, zbog propusta u radu u slučaju šestoro maloletne dece iz Novog Kozjaka, koja su bez oca i majke živela u trošnoj kući bez osnovnih uslova za život.
Pored postupaka krivične odgovornosti Skupštini opštine Alibunar biće dostavljena inicijativa za razrešenje direktora Centra >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zbog propusta u radu.

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i zaštitu poslova saopštio je da je, na osnovu inspekcijskog nadzora i nadzora nad stručnim radom, Komisija konstatovala da će direktoru biti naloženo da utvrdi odgovornost zaposlenih – stručnih radnika i da će biti iniciran postupak pred Etičkim odborom Komore socijalne zaštite radi utvrđivanja povrede kodeksa profesionalne etike stručnih radnika.
U saopštenju se navodi da je u zaštiti šestoro dece iz Novog Kozjaka kod Alibunara izostala potpuna i odgovarajuća porodičnopravna reakcija organa starateljstva – Centra za socijalni rad Alibunar.
Nakon sačinjenog zapisnika i izveštaja, koji je pokrajinskom sekretaru dostavljen danas, u saopštenju se navodi da, pored izostanka materijalne podrške, odnosno novčane pomoći, nisu kontinuirano praćene potrebe dece, te su zanemarene zakonske dužnosti organa starateljstva i uočeni su propusti u vođenju slučaja u organizovanju zaštite dece.

"Direktor Centra za socijalni rad za opštinu Alibunar nije obezbedio zakonitost rada Centra u skladu sa članom 3 Pravilnika o organizaciji, normativima i standardima rada centra za socijalni rad, čime je onemogućeno ostvarivanje prava korisnika utvrđena članom 41 Zakona o socijalnoj zaštiti prema kojem "maloletno lice (dete)... jeste korisnik... kada mu je usled porodičnih i drugih životnih okolnosti, ugroženo zdravlje, bezbednost i razvoj, odnosno ako je izvesno da bez podrške sistema socijalne zaštite ne može da dostigne optimalni nivo razvoja", navodi se u saopštenju.
U saopštenju se ističe da direktor Centra nije postupao saglasno propisanoj odgovornosti u upravljanju i organizovanju radnog procesa, niti je preduzimao mere u kontroli postupanja prema zaposlenima – stručnim radnicima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Krivična prijava protiv direktora Centra zbog zanemarivanja dece iz Novog Kozjaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2020

Protiv direktora Centra za socijalni rad iz Alibunara Zorana Prebiračevića i stručnih radnika tog centra biće podnete krivične prijave zbog propusta u radu u slučaju šestoro maloletne dece iz Novog Kozjaka, koja su bez oca i majke živela u trošnoj kući bez osnovnih uslova za život, objavila...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

SOCIJALNI RADNICI ZAKAZALI: Smene i krivične prijave u Centru za socijalni rad u Alibunaru zbog ostavljene dece

Izvor: Kurir, 20.Feb.2020, 04:55

Pokrajinski inspektori utvrdili niz propusta Centra za socijalni rad u Alibunaru u slučaju šestoro dece iz Novog Kozjaka

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.