Uticaj zakona na građane

Izvor: B92, 29.Apr.2011, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uticaj zakona na građane

Beograd -- Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je da 80 odsto odraslih stanovnika Srbije podržava primenu Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

U saopštenju se navodi da je tri meseca posle donošenja zakona sprovedeno istraživanje u periodu od 23. februara do 2. marta 2011. godine.

Rezultati istraživanja su pokazali da velika većina stanovnika, 92 odsto, zna da je duvanski dim štetan i za nepušače koji ga udišu iz okoline, dok 89 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanovnika zna da je pušenje cigareta uzročnik teških i brojnih bolesti.

U poređenju sa prvim istraživanjem sprovedenim u novembru 2010. godine, značajno je smanjena izloženost stanovništva duvanskom dimu, na radnim mestima sa 45 na 35 odsto, u školama sa 44 na 23 odsto, a smanjen je i procenat stanovnika koji dozvoljavaju pušenje u svim prostorijama u svom stanu sa 48 na 42 odsto.

Uočene su i promene u ponašanju pušača, pa je tako četvrtina njih, 27 odsto, smanjila broj popušenih cigareta dnevno, a petina razmišlja da ostavi pušenje, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.