Uticaj roditelja na izbor fakulteta

Izvor: Politika, 24.Dec.2012, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uticaj roditelja na izbor fakulteta

Akademci koji tokom studija promene fakultet kažu da su prvobitan izbor napravili zbog očekivanja porodice. – Profesiju najčešće prenose, po principu „sa oca na sina”, advokati, lekari i glumci

Roditelji ipak ne utiču presudno na odluku maturanata o izboru fakulteta, pokazalo je najnovije istraživanje akademskog sajta „Infostud”. Srednjoškolci su u 23,95 odsto slučajeva rekli da su roditelji u većoj panici od njih i da stalno ističu svoja iskustva, a u 65,08 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odsto pomažu savetima, ali smatraju da je ta odluka na njihovom detetu.

Po rečima Tatjane Vidaković, pi-ara ovog najposećenijeg akademskog sajta u zemlji, od 500 anketiranih, 11 odsto učenika je reklo da se roditelji drže po strani i ne žele da utiču na odluku o izboru brucoškog indeksa:

– Svesni važnosti odluke o izboru studija neki roditelji svakodnevno svoju decu opterećuju stalnim pitanjima i savetima iz ličnog iskustva ili idu dotle da svoje lične ambicije pokušavaju da ostvare kroz svoje dete. Praksa je pokazala da studenti koji tokom studija promene fakultet naknadno komentarišu da su prvobitan izbor napravili zbog očekivanja porodice.

Drugu grupu čine roditelji koji su potpuno indiferentni i ne žele ni na koji način da snose odgovornost za odluku svoje dece. Zbog toga često deluju nezainteresovano i maturanti im se retko i obraćaju za savet. Psiholozi se slažu daroditelji treba da bude pomoć i podrška svom detetu, ali i da je izbor ipak na budućem studentu.

– Ukoliko žele da pomognu, roditelji mogu da usmere svoje dete pravilnim izborom pitanja. Oni treba da ga pitaju čime želi da se bavi u životu, kakva je ponuda poslova na tržištu rada za to zanimanje, koji su uslovi upisa, a koja cena školarine i slično – kaže Vidakovićeva.

Ona dodaje da otvoren i opušten razgovor uvek daje dobre rezultate, a maturanti su najčešće vrlo raspoloženi za ovakav vid komunikacije. Bitno je, dodaje,da se uzme u obzir i uspeh u srednjoj školi kako bi se sagledale realne šanse za upis na željene studije, stanje na tržištu rada, status akreditacije visokoobrazovne ustanove, kao i visina školarine i upisna kvote na željenim studijima.

Psihoterapeut Tatjana Šešum, na sajtu „najbolja mama na svetu” ipak kaže da su očevi ti koji presudno utiču na odluku o izboru studija, odnosno profesija roditelja.

– Većina nas vidi u svom okruženju da mnogi ljudi biraju profesiju koja je identična ili slična izboru roditelja. Najčešći primeri tog više generacijskog ponavljanja profesije u Srbiji su lekari, advokati i glumci. Kako to obično ide? Po mišljenju mnogih, to deluje tako što deca odmalena bivaju izložena brojnim uticajima roditeljske profesije, zbog čega ponavljaju roditeljske profesionalne izbore, po principu poznatog iskustva. Drugim rečima – šta bi drugo deca glumaca mogli da budu, ako su celo detinjstvo proveli pored svojih roditelja u pozorištu, na snimanjima, kod kuće gde se roditelji spremaju za svoje uloge – pita Šešum.

Evo šta na tu temu kažu psihološka istraživanja. U knjizi „Kakav otac takav sin”, autori Rut Samson i Baford Stefler, zaključuju da profesija oca predstavlja jedan od najvažnijih socioekonomskih faktora koji utiču na izbor profesije potomaka, zbog toga što otac utiče na doživljaj šta je za svakog pojedinca moguće u životu, kao i svega onoga šta u životu predstavlja uspeh.

– Brojna istraživanja su pokazala da očevi u velikom procentu diskutuju o izboru profesije sa svojom decom i očekuju da njihova mišljenja budu uvažena. Druga istraživanja pak pokazuju da su deca u prva tri faktora koja su ih opredelila za izbor profesije stalno stavljala uticaj porodice, a pre svega oca. Sve to zajedno upućuje na zaključak da se deca, kroz identifikaciju sa roditeljima, a pre svega oca, posebno kada su dečaci u pitanju, često nesvesno opredeljuju za izbor profesije koja je identična ili slična roditeljskoj profesiji – zaključuje Tatjana Šešum.

S. Gucijan

objavljeno: 24.12.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.