Izvor: B92, 27.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojeni predlozi za sudije

Beograd -- Odbor za pravosuđe prihvatio je predlog da Vida Petrović-Škero bude izabrana za predsednika Vrhovnog suda Srbije.

Odbor za pravosuđe Skupštine Srbije je prihvatio i predlog Vrhovnog saveta pravosuđa da sadašnji vršilac dužnosti beogradskog Okružnog suda, Siniša Važić bude izabran za predsednika tog suda. Demokratska stranka bila je protiv ovih i većine kandidata Visokog saveta pravosuđa za predsednike više od 20 okružnih i opštinskih sudova u Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Zamerke DS-a su politizacija sudstva do koje je ponovo došlo od kako je ministar pravde Zoran Stojković. Najočigledniji primer za to jeste Vida Petrović-Škero, koju je na Visokom savetu pravosuđa, koji utvrđuje kandidate za sudske funkcije, predložio upravo ministar pravde, objašnjava poslanik DS-a Milan Marković: "Gospođa Škero je kandidat koji je dobio najmanju podršku opšte sednice, znači najmanju podršku svojih kolega sudija da bi bila izabrana za njihovog predsednika, odnosno predsednika Vrhovnog suda Srbije. Drugi razlog je taj što je gospođa Škero izabrana za sudiju Vrhovnog suda pre svega dve godine. Lično sam tada glasao za nju, smatrajući je za vrsnog stručnjaka parničara, ali takav munjevit uspon da u roku od samo dve godine, da praktično kao najmlađi sudija po stažu u Vrhovnom sudu postane i predsednik tog istog tela, takođe upućuje na niz nelogičnosti".

Međutim, ministar pravde Zoran Stojković kaže da ga je za podršku sudiji Škero opredelio njen rad i to što je dovela u red Okružni sud u Beogradu: "Okružni sud je bio u teškom stanju. Ova žena je radila godinu ipo dana, dve godine koliko je radila, koeficijent neažurnosti sa 3.48 bio je smanjen na 1.85. Druga stvar, važi za jednog od naboljih poznavalaca parnične materije u našoj zemlji. Godinama već ide i vrši obuku, učestvuje u izradi propisa, zna jezik i jako lepo reprezentuje našu zemlju u inostranstvu na pravnim i stručnim skupovima".

Odbor je prihvatio i predloge za predsednike IV i V opštinskog suda u Beogradu, sudije Vericu Đukić Milačić i Milenu Popović Đuričković. Takođe su prihvaćeni i kandidati za predsednike Okružnih sudova u Zrenjaninu i Nišu, ali nije prihvaćeno da sudija Slobodan Nadrljanski bude izabran za predsednika novosadskog Okružnog suda jer "radi u funkciji bivše vlasti".

S obzirom na vladajuću većinu, Skupština Srbije će u toku ovog vanrednog zasedanja verovatno prihvatiti najveći broj kandiata koje je predložio Visoki savet pravosuđa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.