Usvojena lista besplatnih udžbenika

Izvor: B92, 04.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena lista besplatnih udžbenika

Ministar prosvete Žarko Obradović (FoNet, arhiva)

Beograd -- Usvojena je lista besplatnih udžbenika za obavezne predmete u prvom razredu. Učitelji će moći da biraju između deset domaćih izdavača.

Đaci prvaci ove godine, po svemu sudeći, neće kupovati udžbenike, već će knjige dobijati u školi. Komisija za realizaciju projekta besplatnih udžbenika usvojila je listu kompleta udžbenika za obavezne predmete, a učitelji prvih razreda odlučivaće koji će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komplet koristiti.

Za ovaj projekat izdvojeno je 120 miliona dinara iz budžeta, a prema rečima ministra prosvete, u projekat su se do sada uključile i pokrajinska, beogradska i čačanska lokalna vlast.

Prvaci će u septembru dobiti besplatne komplete udžbenika za srpski jezik, matematiku, svet oko nas, muzičku i likovnu kulturu, kao i za neki od stranih jezika, koji su deo nastavnog programa škole.

"Mi ćemo, nakon odluke, sklopiti ugovore sa izdavačima. To ćemo učiniti tokom jula”, najavio je ministar prosvete Žarko Obradović.

"Mislim da je u pitanju jedan zaista vredan poduhvat i da ovo ministratsvo, niti bilo koje buduće ministarstvo, neće stati dok svi osnovci ne budu imali besplatne udžbenike”, ocenio je predsednik komisije Aleksandar Jovanović.

Na spisku komisije za besplatne udžbenike je deset domaćih izdavača, pa u komisiji smatraju da će učitelji imati širok izbor za sve predmete.

Udžbenike čiji sadržaj podrazumeva i popunjavanje ili ucrtavanje učenici neće vraćati, ali ukoliko se uništi neki drugi udžbenik, roditelji će snositi troškove.

"U slučaju da se neki udžbenik ošteti, naravno da roditelj ima obavezu da taj udžbenik nadoknadi”, rekao je ministar Obradović.

U projektu besplatnih udžbenika, Ministarstvo neće biti samo, jer su podršku projektu već dale pokrajinska, beogradska i čačanska vlast, a ministar prosvete poziva i ostale lokalne samouprave da pomognu da 40.000 đaka prvaka krene u prvi razred sa besplatnim knjigama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za udžbenike prvaka 120 miliona dinara

Izvor: RTV Pink, 04.Jun.2009

. . . Ministar prosvete Žarko Obadović izjavio je danas da je Komisija za realizaciju projekta Besplatni udžbenici za đake prvake usvojila listu udžbeničkih kompleta za obavezne predmete, za koje je iz budžeta Republike izdvojeno oko 120 miliona dinara. .

Nastavak na RTV Pink...

Besplatni udžbenici za djake prvake

Izvor: S media, 04.Jun.2009

Ministar prosvete Žarko Obadović izjavio da je Komisija za realizaciju projekta "Besplatni udžbenici za djake prvake" usvojila listu udžbeničkih kompleta za obavezne predmete, za koje je iz budžeta Republike izdvojeno oko 120 miliona dinara. ..Precizan iznos biće poznat nakon što učitelji odaberu...

Nastavak na S media...

Usvojena lista besplatnih udžbenika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2009

BEOGRAD - Komisija za realizaciju projekta besplatnih udžbenika za đake prvake usvojila je listu kompleta udžbenika za obavezne predmete, a učitelji prvih razreda odlučivaće koji će komplet koristiti...Tako đaci prvaci ove godine, po svemu sudeći, neće kupovati udžbenike, već će knjige dobijati...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Besplatni udžbenici za buduće prvake

Izvor: Politika, 05.Jun.2009, 00:37

Roditelji đaka prvaka imaće brigu manje jer će njihovi mezimci u školama moći da koriste besplatne udžbenike. Komisija za realizaciju projekta „Besplatni udžbenici za đake prvake”, usvojila je listu udžbenika za obavezne predmete za učenike prvog razreda osnovne škole i ovaj spisak...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.