Izvor: Akter, 26.Avg.2015, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavom i zakonima zabranjeno širenje mržnje

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je danas da bi nadležni organi trebalo da pošalju poruku da neće tolerisati ni jedan oblik ekstremizma i da će svaki akt suprotan demokratskim vrednostima sankcionisati

Povodom najava pojedinih ultradesničarskih organizacija da planiraju protestne skupove protiv migranata, Jankovićeva je upozorila da je Ustavom i zakonima Srbije zabranjeno širenje bilo kakve verske, nacionalne i rasne mržnje i diskriminacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << i da to država ne sme tolerisati.

"Nadležni treba da reaguju u skladu sa zakonom i da procene da li su vrednosti koje bi bile promovisane na tom skupu u skladu sa zakonom i Ustavom, kao i da li su organizacije koje najavljuju te skupove dozvoljene.  Istovremeno, bez obzira na to da li je skup prijavljen ili ne, nadležni moraju da pošalju jasnu poruku da neće tolerisati ni jedan oblik ekstremizma i da će svaki akt suprotan demokratskim vrednostima hitno sankcionisati", navela je Jankovićeva u saopštenju.

Ona je istakla da netrpeljivost, ksenofobija i rasizam moraju imati široku osudu svih relevantnih faktora u Srbiji, a ne samo pojedinaca, i da društvo i država moraju da pokažu da su spremni da se uhvate u koštac sa takvim pojavama.

Poverenica je navela da se "nikako ne sme dozvoliti da se baci senka na solidartnost i toleranciju koju naši građani i građanke svakodnevno pokazuju prema migrantima, kao i sve ono dobro što su naše društvo i država u celini uradili tokom ovih meseci".

"Najveći broj građana Srbije pokazuje veliku spremnost da pomogne migrantima, dobrim delom zato što i sami razumeju nesreću koja je ove ljude  naterala da napuste svoje domove", podsetila je Brankica Janković, a navodi se u saopštenju.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Država ne sme tolerisati širenje mržnje

Izvor: Blic, 26.Avg.2015

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je danas povodom najava pojedinih ultradesničarskih organizacija da planiraju protestne skupove protiv migranata da je Ustavom i zakonima Srbije zabranjeno širenje bilo kakve verske, nacionalne i rasne mržnje i diskriminacije, i da...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.