Ustavni sud osporio deo nadležnosti Vojvodine

Izvor: BKTV News, 11.Jul.2012, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud osporio deo nadležnosti Vojvodine

Ustavni sud osporio 22 odredbe Zakona o nadležnosti Vojvodine, među kojima su oni da je Novi Sad glavni grad Pokrajine i da Vojvodina može osnivati svoje predstavništvo u Briselu.
Dvadeset dve odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine nisu u saglasnosti sa Ustavom, odlučio je Ustavni sud Srbije. Među odredbama koje su osporene su i ona da je Novi Sad glavni grad Pokrajine, kao i da Vojvodina može osnivati svoje predstavništvo u Briselu, objavljeno je na >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << sajtu suda.
Nakon odluke Ustavnog suda, Novi Sad ostaje administrativni centar i sedište organa Pokrajine.
Na sednici Suda 10. jula osporene su i odredbe u kojima se navodi da će se u postupku donošenja zakona voditi računa o dostignutom nivou prava građana na pokrajinsku autonomiju, kao i da je u postupku donošenja zakona kojima se uređuju pitanja od pokrajinskog značaja, predlagač dužan da zatraži mišljenje nadležnog organa AP Vojvodine.
Ocenu ustavnosti Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine i Statuta Vojvodine zatražila je 30. novembra 2009. godine Demokratska stranka Srbije. Ta stranka je zatražila i ocenu ustavnosti međusobne usklađenosti ta dva akta.
Ustavni sud je osporio i nadležnost pokrajinskih organa da “bliže uređuje službenu upotrebu jezika i pisama nacionalnih manjina”. Takođe je proglašena neustavnom odredba da Vojvodina ima pravo da osnuje javno preduzeće za upravljanje Nacionalnim parkom Fruška Gora.
Osporena je odredba da Vojvodina može da donosi strategiju tehnološkog razvoja i da osniva fondove za sufinansiranje pogona visokih tehnologija, rešavanje stambenih pitanja mladih naučnika.
Ustavni sud odlučio je da je ukidanje ili spajanje postojećih jedinica lokalne samouprave u ingerenciji Republike. Taj sud je odlučio da je u skladu sa Ustavom Srbije 14 odredbi čije je preispitivanje takođe bilo zatraženo.
Reagujući na odluku Ustavnog suda, Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je Vladu AP Vojvodine da zaštitu prava građanki i građana APV zatraži pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.
“Odluka Ustavnog suda Srbije predstavlja očigledno kršenje kolektivnih prava građana Vojvodine, posebno ako se uzme u obzir činjenica da u članu 20. Ustava Srbije piše da se dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati”, navodi LSV.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.