Ustavni sud Srbije traži zasebnu zgradu

Izvor: Politika, 13.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud Srbije traži zasebnu zgradu

Jedna od malobrojnih institucija u svetu bez reprezentativnog zdanja. – U nekim zemljama ustavni sudovi se izmeštaju iz prestonice što simbolizuje njihovu odvojenost od izvršne vlasti

Ustavni sud Srbije godinu i po dana radi u nepotpunom sastavu sa deset sudija. Nedostajuću sudijsku petorku tek treba da imenuje Opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda, naravno kada i taj sud počne da radi. Iako nedostatak sudija usporava rad, u slučaju Ustavnog suda Srbije znači i jednu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << brigu manje. Kada bi koliko sutra stiglo pet novih sudija, pitanje je gde bi se smestili. Ne samo da nema slobodnih kabineta i prostora za saradnike, već je teško u postojećoj sali za sednice smestiti 15 sudija za isti sto koji je planiran za devetoro.

Smešten u krilu zgrade u Nemanjinoj ulici 24 u Beogradu, Ustavni sud taj prostor, kao i ulaz, deli sa drugim državnim organima. Ova institucija 45 godina posle osnivanja i proširenja nadležnosti,koristi isti prostor kao u vreme kada je bila samo organ federalne jedinice. Prostor je skučen, a Ustavni sud Srbije je jedan od malobrojnih u svetu koji nema sopstvenu zgradu.

– Svi sudovi u Evropi, osim nekih u bivšim jugoslovenskim republikama, imaju zasebne zgrade po kojima su prepoznatljivi. U svetu zgrade ustavnih sudova su reprezentativne građevine, neke čak i pravi dvorci. Takav je slučaj i u zemljama kao što su Mađarska ili Moldavija i drugim gde je ustavno sudstvo uvedeno posle promene režima, dok naš sud nema ni zaseban ulaz – kaže dr Bosa Nenadić, predsednica Ustavnog suda Srbije, i dodaje:

–Ovo krilo zgrade namenski je pravljeno za Ustavni sud Srbije, u to vreme sud federalne jedinice sa užom nadležnošću. Tadašnji savezni ustavni sud bio je smešten u Palati federacije i raspolagao sa dovoljno kabineta za sudije, sala se sednice i drugog prostora. I u prethodnom sazivu razgovaralo se o skučenom prostoru, ali priča je posebno aktuelizovana kada je Ustavni sud Srbije postao sud suverene i nezavisne države Srbije sa novim i brojnijim nadležnostima i povećanim obimom posla.

Jedan od predloga bio je da se Ustavni sud smesti u objekat (koji se trenutno renovira) u blizini zgrade vlade gde će ubuduće biti Vrhovni, Kasacioni i drugi sudovi, ali se pokazalo da taj prostor nije dovoljan ni za njih.

– Ukazivali smo na osobenost Ustavnog suda i potrebu da bude odvojen od izvršne vlasti, ali i ostalih pravosudnih institucija, jer mi jesmo sud po nazivu, ali nismo deo pravosuđa, već samostalni državni organ koji štiti Ustav.Prema tome, naš odnos prema sudovima isti je kao i prema svim drugim državnim organima. Od oktobra 2002. godine pa do ovih dana desetinu puta obraćali smo se vladi, Direkciji za imovinu, Ministarstvu pravde,komisiji za raspodelu službenih zgrada i poslovnih prostorija, ali ništa se nije promenilo. Zgradu i dalje delimo sa administracijom –kaže dr Bosa Nenadić.

Pod istim krovom su i Javno pravobranilaštvo, kancelarije ministarstava prosvete, zdravlja, a donedavno i Ministarstva pravde. Promet u zgradi je veliki.

–Smatram da Ustavni sud,kao poseban, nezavistan i samostalni državni organ i čuvar Ustava, treba da ima posebnu zgradu po kojoj bi bio prepoznatljiv. I to je oblik njegove samostalnosti i nezavisnosti. Upravo da bi se ukazalo na nezavisnost, u nekim zemljama sedišta ustavnih sudova izmeštena su iz glavnih gradova.U Slovačkoj, recimo,ustavni sud nalazi se u Košicama,u Nemačkoj u Karlsrueu. Ustavni sud Češke je u Brnu, a predsedničkim ukazom Putinaruski ustavi sud iz Moskve izmešten je u Petrograd – objašnjava predsednica USS.

Sala za sednice ne samo što je nedovoljna za sudije i saradnike, već je jedini raspoloživi prostor za javne rasprave i druge skupove, ali i jedino mesto za prijem gostiju, predsednike i sudija drugih ustavnih sudova, inostranih delegacija.

Marija Petrić

[objavljeno: 14/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.