Izvor: B92, 26.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustav i sudstvo

Beograd -- Zoran Stojković ističe da će novi ustav doprineti nezavisnosti sudstva i boljoj zaštiti sudija.

Ministar pravde kaže da Predlog ustava definiše adekvatnu zaštitu sudijske funkcije, a takođe daje i veći značaj i ovlašćenja Ustavnom sudu: "Sudije do sada nisu imali svoju zaštitu, u smislu da nakon razrešenja nisu imali kome da se žale. Po Predlogu ustava, dobijaju pravo žalbe Ustavnom sudu."

S druge strane, predsednica Društva sudija Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dragana Boljević, gostujući u Poligrafu B92, kritikovala je odredbe novog ustava zbog načina na koji se bira Visoki savet sudstva. To telo, inače, sudijama posle tri godine tzv. probnog rada potvrđuje doživotni mandat.

"Prema ustavnim rešenjima Visoki savet sudstva se sastoji od 11 ljudi. Od tih 11 članova, troje su po funkciji: ministar, koji dolazi iz Vlade, predsednik odbora za pravosuđe i predsednik Vrhovnog suda, zatim imate dva ugledna pravnika. Preostalih šest mesta je predviđeno za sudije, ali ono što smatramo problematičnim je što njih bira parlament. A ustavopisac se nije potrudio da kaže na koji način će parlament da izabere te sudije, jer ukoliko nema jasnih kriterijuma kako su te sudije izabrane, onda ćemo imati problematičan Visoki savet sudstva", rekla je Boljevićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.