Uspešan programer i bez dobrog računara

Izvor: Politika, 05.Feb.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspešan programer i bez dobrog računara

Kikinđanin David Kanalaš, jedini osnovac iz Srbije kojem je krajem januara uručena Svetosavska nagrada, kod kuće radi na zastarelom računaru

Kikinda – Kod kuće imam stariji model računara, koji ne zadovoljava moje potrebe. Nadam se da ću uskoro sakupiti novac za novi laptop. Srećom, tu je moja nastavnica sa kojom vežbam u školi na dodatnim časovima i novim kompjuterima – kaže za „Politiku” učenik sedmog razreda kikindske OŠ „Feješ >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Klara” David Kanalaš, jedini osnovac iz Srbije kojem su ministar prosvete Žarko Obradović i njegova pomoćnica Vesna Fila krajem januara uručili Svetosavsku nagradu.

Ove godine, dodeljeno je 15 plaketa i zlatnika sa likom Svetog Save istaknutim učenicima, nastavnicima, ustanovama i prosvetnim udruženjima. A konkurencija je bila više nego jaka: za nagradu se prijavilo čak 426 kandidata!

David se među najbolje probio zahvaljujući svojim zapaženim rezultatima na državnim i međunarodnim takmičenjima, između ostalih prvom mestu na republičkom takmičenju iz programiranja, kao i bronzi na Informatičkoj olimpijadi.

– Informatiku sam zavoleo u petom razredu, kada sam se opredelio za ovaj predmet kao izborni. Na ovu odluku veliki uticaj imao je moj stariji brat Vidor, koji je takođe izuzetan matematičar i programer – priča nam skromni David.

Poput svog brata, i David sa lakoćom rešava matematičke probleme, a pored brojeva odlično se snalazi i sa notama. U ovdašnjoj muzičkoj školi „Slobodan Malbaški” svira na gitari.

– Prosvetnom radniku je najveća čast i zadovoljstvo kada ima talentovanog učenika. Rad sa ovakvom decom iziskuje dodatne napore, angažman i veliku odgovornost. Ali, uloženi trud se višestruko isplati – kaže nam Davidova nastavnica informatike Vesna Kralj-Damjanov.

– Škola čini sve kako bi svojim učenicima pružila što bolje uslove za rad i napredovanje. Trudićemo se da i ubuduće na pravi način podržimo naše nadarene đake. Očekujem da se u to uključe lokalna samouprava i šira zajednica, jer ova deca ne predstavljaju samo svoju školu, već grad pa i čitav region – zaključuje direktor OŠ „Feješ Klara" Radovan Stepanov.

Po završetku osnovne škole, David planira da se upiše u matematičku gimnaziju. Ali, kaže, do tada može i da promeni mišljenje. Izvesno je da se već uveliko priprema za predstojeću Srpsku informatičku olimpijadu, a ove godine namerava da stigne i do Balkanijade.

Silvija Miletin

[objavljeno: 06/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.