Izvor: Blic, 12.Dec.2016, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspeh nosadskih lekara: Prva operacija vađenja tromba

Prva mehanička trombektomija moždanih arterija, odnosno ponovno uspostavljanje krvotoka kroz začepljeni krvni sud vađenjem tromba izvedena je u noći između petka i subote u Urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu.

Kako kažu u KCV, to je prva intervencija takve vrste u toj ustanovi, a do sada se u Srbiji rutinski izvodila samo u Specijlanoj bolnici za cerebrovaskularne bolesti"Sveti Sava" u Beogradu.

- Interventni tim funkcionisao je savršeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i u potpunosti opravdao reputaciju visoko stručne ustanove u kojoj radi- kazali su iz KCV.

Tim lekara činili su neurolog dr sci. med. Aleksandar Jovanović koji je i načelnik Odeljenja urgentne neurologije UC, radiolog dr Dragan Anđelić, anesteziolog dr Severina Zjalić i još nekoliko lekara i tehničara.

Mehanička trombektomija moždanih arterija je najsavremenija metoda lečenja lečenja akutnog ishemijskog moždanog udara i podrazumeva mehaničko rekanalizaciju arterije i vađenje tromba.

Kako kažu u KCV, ukoliko se izvede u prvih šest sati od pojave simptoma, ova intervencija smanjuje rizik od nastanka infarkta mozga i omogućava pacijentima da bolji oporavak.

- Za izvođenje ove metode lečenja, pored tehničkih preduslova i opremljenosti ustanove, neophodna je visoka stručnost, edukovanost i uigranost multidisciplinarnog tima sastavljenog od neurologa, interventnih radiologa, anesteziologa, medicinskih tehničara, rendgen tehničara i anestetičara- kažu u KCV.

Iz ove ustanove dodaju da je rano prepoznavanje simptoma moždanog udara izuzetno važno, te da je brz transport pacijenta pacijenta u jedinicu za moždani udar preduslov za uspešnu terapiju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.