Uspavanko se vratio u Srbiju

Izvor: Politika, 28.Okt.2015, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspavanko se vratio u Srbiju

Mrki medved, koji je sa samo mesec dana ostao bez majke odstreljene u krivolovu, vraćen iz rumunskog prihvatilišta u rodni kraj – Mojstirsko-draške planine

 Mrki medved Uspavanko, koji je poslednjih godinu i po dana proveo u prihvatilištu za mladunce u Rumuniji, vratio se u Srbiju: pušten je ovog jutra na slobodu u Mojstirsko-draškim planinama jugoistočno od Tutina.

Podsećamo, reč je o jednom od tri naša medveda koji su kao mladunci od tek nešto više od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mesec dana u martu prošle godine pronađeni u neposrednoj blizini Tutina i koji ne bi mogli da prežive da ih ljudi nisu zbrinuli.

– Medved je pušten u istočnom delu Mojstirskih planina, nekoliko stotina metara od mesta gde mu je početkom prošle godine u krivolovu ubijena majka – objašnjava za „Politiku” docent dr Duško Ćirović sa Biološkog fakulteta, inače član nacionalnog Tima za medvede i jedan od onih koji su učestvovali u akciji spasavanja mečića, ali i danas u sprovođenju povratka sada odraslog mužjaka u Srbiju.

Uspavanko izlazi iz kaveza (Foto Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine/Grupa za sprovođenje CITES konvencije)

Uspavanko, koji je sa tri meseca imao sedam kilograma, danas ima oko 19 meseci i težak je 70 kilograma.

– Nestao je u šumi samo nekoliko sekundi pošto smo podigli vrata na kavezu u kojem je donet iz Rumunije. Ovde ima dovoljno hrane i nadamo se da će se snaći – kaže za „Politiku” Pavle Jovanović, rukovodilac Grupe za sprovođenje CITES konvencije Ministarstva poljoprivrede.

Brigu o Uspavanku i njegovim sestrama Tari i Histeriji pretprošle zime preuzeli su Tim za medvede, Grupa za sprovođenje CITES konvencije Ministarstva poljoprivrede, ali i mnoge druge institucije. O mečićima u proleće prošle godine brinuli su radnici Zoološkog vrta na Paliću, a u maju 2014. prebačeni su u rumunsko prihvatilište. Danas su mrkog medveda dočekali i predstavnici Srbijašuma i policije, koji su takođe učestvovali u akciji spasavanja mečića pre gotovo dve godine. Za Uspavanka je procenjeno da može da se vrati u Srbiju, pa je organizovan i njegov povratak u rodni kraj. Na žalost, jedna od dve ženke u međuvremenu je stradala u rumunsko prihvatilištu, dok kod druge postoji problem sa mikročipom na osnovu kojeg se utvrđuje identitet medveda kao i zemlja iz koje potiče.

Krivolovci odgovorni za ubistvo mečke koja je za sobom ostavila tri mečeta nesposobna za život, ni posle gotovo dve godine nisu pronađeni.

Stručnjaci i nadležni koji su pomagali u spasavanju medveda i danas ga dočekali (Foto Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine/Grupa za sprovođenje CITES konvencije)

Inače, populacija mrkog medveda u našoj zemlji poslednjih poslednjih decenija drastično je smanjena i procenjuje se da danas na teritoriji Srbije ima između 70 i 100 primeraka ove vrste medveda.

OPŠIRNIJE U ŠTAMPANOM IZDANJU "POLITIKE" U ČETVRTAK

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Mrki medved se vratio u Tutin

Izvor: SandzakPress.net, 28.Okt.2015

Tutin – Mrki medved Uspavanko, koji je posljednjih godinu i po dana proveo u prihvatilištu za mladunce u Rumuniji, vratio se u Srbiju: pušten je ovog jutra na slobodu u Mojstirsko-draškim planinama jugoistočno od Tutina. Podsećamo, riječ je o jednom od tri naša medveda koji su kao mladunci od...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.