Uskraćeni za informacije od javnog značaja mogu pravo na sud

Izvor: RTS, 30.Dec.2016, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskraćeni za informacije od javnog značaja mogu pravo na sud

Tražilac informacija od javnog značaja kome je uskraćen odgovor državnih organa ovlašćen je da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv tog organa bez ikakvog uslovljavanja, smatra Vrhovni kasacioni sud.
Vrhovni kasacioni sud je u svom pravnom stavu objavljenom na sajtu zaključio da je tražiocu informacije uskraćivanjem odgovora povređeno lično pravo.
Tražilac informacija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zbog toga ima svojstvo oštećenog i uvek je ovlašćen da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka u skladu sa odredbama Zakona o prekršajima, jer Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja nije određeno da je za pokretanje prekršajnog postupka isključivo ovlašćen organ uprave, ovlašćeni inspektori ili javni tužilac, navodi se u pravnom stavu VKS.
Ovo pitanje najviši sud je raspravljao jer se u praksi prekršajnih sudova na različit način tumačilo pravo za odgovor uskraćenog tražioca informacije za pokretanje prekršajnog postupka.
Pojedini prekršajni sudovi su naime davali to pravo bez ikakvog uslovljavanja, dok su drugi prekršajni sudovi to pravo osporavali uslovaljavajući ga prethodnim podnošenjem žalbe u upravnom postupku, kao i time da ovlašćeni inspekcijski organi nisu prethodno podnosili zahtev za pokretanje postupka u datom slučaju.
Na taj način su kako kaže VKS stavljali oštećenog u ulogu supsidijarnog podnosioca zahteva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.