Izvor: B92, 19.Jun.2009, 17:50

Uskoro zakon o predškolskom

Beograd -- Predškolske ustanove u Srbiji trebalo bi da tokom leta prvi put dobiju zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, najavljuju iz Ministarstva prosvete.

Predlog tog zakona trebalo bi da se tokom jula nađe u skupštinskoj proceduri zajedno sa drugim zakonima iz oblasti prosvete, uključujući i krovni zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, rekla je pomoćnica ministra prosvete Milka Andrić na predstavljanju tog propisa u Beogradu.

Kako nacrt >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predviđa, vaspitanje i obrazovanje dece predškolskog uzrasta, od šest meseci do polaska u osnovnu školu, odvija se u predškolskoj ustanovi, ali može i u školi.

U predškolskim ustanovama obezbeđuje se i rad sa decom sa smetnjama u razvoju, pod jednakim uslovima, a ostvaruju se i drugi programi, u zavisnosti od potreba i interesa dece.

Rad se ostvaruje na srpskom jeziku, a za pripadnike nacionalne manjine na maternjem jeziku. Takođe, može i dvojezično ili na srpskom, ako se za to opredele roditelji, predviđeno je nacrtom u kome se navodi da predškolsku ustanovu može osnovati Republika Srbija, autonomna pokrajina, jedinica lokalne samouprave, kao i drugo pravno i fizičko lice.

Nacrt predviđa da prioritet za upis u predškolsku ustanovu imaju deca iz osetljivih grupa, deca sa smetnjama i teškoćama u razvoju, deca iz hraniteljskih porodica, iz socijalno i ekonomski ugroženih sredina.

Kada je reč o finansiranju delatnosti predškolske ustanove, nacrt propisuje da roditelji dece učestvuju sa 20 odsto od ekonomske cene, u vrtićima čiji je osnivač Republika, pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

Zakon predviđa izvođenje predškolskog programa, kao i pravo zaposlenih na štrajk, pod uslovom da se obezbedi minimum procesa rada.

Vaspitno-obrazovni rad ostvaruju vaspitači, medicinske sestre-vaspitači, edukatori i rehabilitatori-vaspitači, a ustanova ima i stručne i druge saradnike, u zavisnosti od izbornih programa.

Oblast predškolskog vaspitanja i obrazovanja delom je regulisana i nacrtom zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, koji predviđa da pripremni predškolski program realizuju vaspitači, zatim da taj program traje minimalno devet, umesto dosadašnjih šest meseci i da vaspitač ubuduće ima puno radno vreme.

Nastavak na B92...


 Povezane vesti
Prvi sveobuhvatan zakon za predškolske ustanove

Prvi sveobuhvatan zakon za predškolske ustanove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jun.2009

BEOGRAD - Predškolske ustanove u Srbiji trebalo bi da tokom leta prvi put dobiju sveobuhvatni propis, zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, o čijem se nacrtu trenutno vodi javna rasprava, rekla je danas pomoćnica ministra prosvete Milka Andrić...Predlog tog zakona trebalo bi da se tokom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.