Uskoro zakazivanje Prajda 2012.

Izvor: B92, 04.Nov.2011, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro zakazivanje Prajda 2012.

Organizatori Prajda podneli tužbu protiv države Ustavnom sudu zbog neodržavanja manifestacije i najavljuju postupak u Strazburu, piše Politika.

Predstavnici organizacionog odbora "Parade ponosa" počeli su pripreme za organizovanje "prajda" sledeće godine i u toku ovog meseca taj skup će prijaviti policiji.

Kako u razgovoru za „Politiku" ističe Goran Miletić iz organizacionog odbora, policiji će do kraja novembra biti poznat datum održavanje Parade ponosa, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi predstavnici MUP-a imali dovoljno vremena da se spreme za ovu manifestaciju. Organizatori „Parade ponosa" podneli su tužbu protiv države Ustavnom sudu Srbije zbog neodržavanja ove manifestacije, a pošto sumnjaju da će ova institucija odgovoriti na njihovu tužbu narednih meseci, podneće tužbu i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

"U obe tužbe je napisano da je država Srbija prekršila pravo na slobodu okupljanja zagarantovano Ustavom i član Evropske konvencije o ljudskim pravima koji garantuje da ne sme biti suspendovana sloboda okupljanja. S obzirom na to da ni sud u Strazburu ne radi baš brzo, mi ćemo preko Međunarodne organizacije za zaštitu ljudska prava tražiti da ovaj sud donese presudu po ubrzanom postupku. To je veoma važno i za Srbiju, ali i za ostale zemlje koje svim svojim građanima ne žele da obezbede pravo na slobodu okupljanja", kaže Goran Miletić.

Na pitanje kakvu odluku očekuje od strane Evropskog suda za ljudska prava, on kaže da ovaj sud može da donese različite presude.

"Rusija i Poljska, koje su takođe tužene zbog zabrane „Parade ponosa", dobile su presudu da su povređena ljudska prava građana. Sud u Strazburu može da presudi novčanu kaznu u simboličnom iznosu od jednog evra, a kazna može da bude i 100.000 evra – u zavisnosti od toga kakav pravni stav zauzme sud", zaključuje Goran Miletić.

Predstavnica nevladine organizacije „Labris" Jasminka Todorović podseća da je ova NVO pre dve godine takođe tužila državu Ustavnom sudu Srbije zbog otkazivanja „Parade ponosa" 2009. godine. Ovaj sud do danas nije doneo presudu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.