Izvor: B92, 05.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro teže do bolovanja

Beograd -- Zbog velikog broja zaposlenih koji su na bolovanju, u pripremi je novi pravilnik koji treba da pooštri kriterijume.

U Srbiji je svaki 13. radnik stalno na bolovanju, pokazuju najnovija istraživanja. Od 100 radnika, sedam ih je na bolovanju duže od 30 dana, a u 2005. prosečno bolovanje je trajalo 50 dana. Primenom novog pravilnika o bolovanju, koji je još u pripremi, očekuje se smanjenje broja ljudi na bolovanju, dužine bolovanja i zloupotrebe bolovanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Zaposleni u Srbiji kao razloge za bolovanje duže od 30 dana koriste oboljenja krvotoka, 12,7 odsto zaposlenih, bolesti mišićnog, koštanog i zglobnog sistema, 11,4 odsto, duševne poremećaje i poremećaje ponašanja, 10,8 odsto, prelome i iščašenja, devet odsto, tumore, šest odsto, održavanje trudnoće, 5,5 odsto, i bolesti nervnog sistema, 3,5 odsto.

Pravilnik bi trebalo da bude vodič za lekare i trebalo bi da im olakša posao. Pravilnik će biti primenjivan i na bolovanja kraća od 30 dana, koja idu na teret poslodavca, i na bolovanja duža od mesec dana, koja isplaćuje zdravstveno osiguranje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.