Uskoro stroža provera doktorata na Beogradskom univerzitetu

Izvor: RTS, 20.Jun.2018, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro stroža provera doktorata na Beogradskom univerzitetu

Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je Pravilnik o postupku provere originalnosti doktorskih disertacija koje se brane na Beogradskom univerzitetu, a softver za proveru podudarnosti teksta koji su imali neki od fakulteta sada će se primenjivati na nivou univerziteta.
Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević rekao je da je odgovarajući softver nabavljen, za sada, na dve godine, te da će se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << baviti proverom doktorskih disertacija na nivou BU kako bi se svi fakulteti pridržavali iste procedure.

"Kada se deponuje disertacija, pre nego što bude dostupna uvidu javnosti, ona će proći kroz softver i mentor i komisija će imati uvid u dobijenu analizu pre nego stave svoj potpis na disertaciju", kaže Bumbaširević.
Disertacije će se deponovati u Univerzitetsku biblioteku Svetozar Marković gde će prolaziti pomenuti softver.
Senat je odlučio i da pokrene inicijativu da Univerzitet u Beogradu dobije svojstvo univerziteta od nacionalnog značaja, a rektor kaže da je to nešto što se već neko vreme priželjkuje, ali da do toga ne može doći bez izmena Zakon o visokom obrazovanju.
"Zakon o naučno-istraživačkim delatnostima ne tretira univerzitete za koja važe posebna pravila, tako da će biti neophodno da se promeni Zakon o visokom obrazovanju", rekao je Bumbaširević.
Dekanka Filološkog fakulteta, koji je jedan od pet fakulteta koji su pokrenuli ovu inicijativu, Ljiljana Marković kaže da u godini kada Univerzitet u Beogradu obeležava 210 godina postojanja ne postoji bolji trenutak da država obeleži taj uspeh od statusa Univerziteta od nacionalnog značaja.
"Zasluge BU su neizmerne i mislim da će ovaj status dati elan i krila da se još vise razmahnemo i da ostvarimo uzlet u moderno, kvalitetno i bogato društvo koje svi želimo i kome se nadamo", rekla je Markovićeva i dodala da sve zemlje koje imaju razvijeno društvo i kulturu imaju univerzitet od nacionalnog značaja.
Inicijativu da Univerzitet u Beogradu dobije status univerziteta od nacionalnog značaja pokrenulo je pet fakulteta, Filološki, Pravni, Mašinski, Fakultet bezbednosti i Ekonomski fakultet, a o izmenama Zakona o visokom obrazovanju kako bi se ova inicijativa ostvarila odlučivaće Skupština Srbije.
Prorektorka za studije i upravljanje kvalitetom Univerziteta u Beogradu Nada Kovačević dodala je da je na današnjoj sednici Građevinski fakultet dobio uverenje da je jedan specijalistički program prošao akreditaciju i da je proširen za 40 kandidata, dok je Medicinski fakultet dobio potvrdu o proširenju obima za studije na engleskom jeziku na kojima je kvota povećana za 30 kandidata.
Ona je dodala da svi kandidati koji imaju neku stranu diplomu, bez obzira da li su srpski državljani koji su završili školu u inostranstvu ili srpski državljani koji su završili stranu srednju školu u Srbiji, moraju da imaju sva dokumenta kao i kandidati koji su završili srpske škole.
"Svaka strana diploma mora da bude nostrifikovana kao i pre, IBM matura je popularna i ove godine, oni u avgustu dobijaju finalnu diplomu i konkurisaće u drugom upisnom roku po onoj kvoti koju je Vlada definisala", rekla je Kovačevićeva.
Ona je podsetila na afirmativne mere koje postoje u Srbiji, a koje se odnose na pripadnike romske nacionalne manjine i na lica sa invaliditetom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stroga provera: Doktorati se više neće "štancovati"

Izvor: BKTV News, 20.Jun.2018

Softver za proveru podudarnosti teksta koji su imali neki od fakulteta sada će se primenjivati na nivou univerziteta...Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je danas Pravilnik o postupku provere originalnosti doktorskih disertacija koje se brane na Beogradskom univerzitetu...Rektor Univerziteta u Beogradu...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.