Uskoro skidanje oznake poverljivosti sa 90 odsto propisa

Izvor: Blic, Tanjug, 03.Jul.2009, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro skidanje oznake poverljivosti sa 90 odsto propisa

Zakon o klasifikaciji i zaštiti tajnih podataka, čije se usvajanje u Parlamentu očekuje sredinom meseca, omogućiće da se sa 90 odsto propisa skine oznaka poverljivosti, izjavio je danas Tanjugu državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.



"Ministarstvo pravde želi da ovim zakonom reši problem sa stavljanjem oznake poverljivosti, jer u ovom trenutku postoji preko 400 propisa na osnovu kojih se neki slučaj može proglasiti tajnim", rekao je Homen. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

On je istakao da će Zakonom biti popunjene praznine u oblasti zaštite podataka, pošto je precizno definisano ko i pod kojim uslovima može određenu informaciju da proglasi tajnom i u kom stepenu tajnosti.

"Problem poverljivosti informacija biće konačno rešen početkom primene zakona, koja će biti odložena za 1. januar iduće godine, jer je potreban period usaglašavanja i provera svih državnih propisa na koje je stavljena oznaka poverljivosti", ukazao je državni sekretar.

"Samim čitanjem svih tih propisa verujem da će se sa 90 posto propisa skinuti oznaka poverljivosti, pogotovo sa onih iz nekih starih vremena", naglasio je on.

Prema Homenovim rečima, primenom ovog Zakona će na mnogo transparentniji način biti sprovođeni i postupci javnih nabavki.

"Svedoci smo da je do sada oznaka poverljivosti isticana za određenim nabavkama na kojima zaista ne bi trebalo da stoji", ukazao je državni sekretar.

Zakon predviđa da će državni organ morati da obrazloži postojanje opravdanog interesa kada želi neku informaciju da izuzme iz slobodnog pristupa, garantovanog Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kao što je interes bezbednosti, pravo na zaštitu privatnosti i drugo, objasnio je Homen. Takođe su predviđeni jasni kriterijumi o tome koji podaci mogu da budu tajni, ko može da im pristupi, koji je njihov stepen poverljivosti i ko ih čuva, dodao je on.

Homen je naveo da će materija klasifikacije i zaštite tajnosti biti objedinjena u ovom zakonu, pa se neće više kao do sada događati, da na primer, vojska ima posebna pravila, a ostali svoja. On je naglasio da će usvajanjem ovog Zakona biti okončan jedan od zahteva Evropske unije u sklopu donošenja seta zakona o ljudskim pravima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.