Izvor: B92, 25.Nov.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro prve dozvole za DTH program

Beograd -- Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) planira da u prvom tromesečju 2009. izda prve dozvole za provajdere televizijskog satelitskog programa tipa DTH.

Izvršni direktor Ratela Milan Janković je kazao da će nacrt pravilnika o načinu izdavanja dozvola za distribuciju televizijskog programa preko satelita do gledalaca biti napravljen do kraja ove godine.

U Srbiji, prema njegovim rečima, tu vrstu satelitskih usluga već pružaju kompanije SBB, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pink i rumunska firma Digisat. Te komopanije gledaocima nude različite pakete televizijskih progrma.

Telekom lansira IPTV

Iz Telekoma Srbija su najavili su da će se na predstojećem telekomunikacionom forumu Telfor održati prezentacija nove usluge IPTV - kablovske televizije i Interneta preko telefonske veze.

Ova usluga u promotivnom periodu trenutno se nudi korisnicima na teritoriji Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, a u narednom periodu biće dostupna i ostalim korisnicima.

Na skupu o digitalnom emitovanuju televizijskog programa, koji je održan u Intro centru Telenora, Janković je rekao da odlučeno da za licence za provajdere DTH neće biti izdavane na tenderima, već da će se zainteresovane kompanije same prijavljivati.

"Na taj način će biti regulisan ovaj segment telekomunikaciong tržišta u Srbiji", rekao je izvršni direktor Ratela.

Janković je naveo da Srbija ima obavezu da do 2015. godine pređe na digitalno emitovanje televizijskog programa, ali da će, kako je istakao, pokušati da to uradi do 2012. godine, do kada će to uraditi sve zemlje Evropske unije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.