Uskoro banka kostiju

Izvor: RTS, 05.Avg.2010, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro banka kostiju

Transplantacija kostiju jedini je način kojim bi se mogli vratiti ekstremiteti koji su, zbog povrede, izgubili prirodne funkcije. Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" ima uslove da postane referentna ustanova za presađivanje koštanih tkiva.

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica uskoro bi mogao da postane takozvana banka kostiju. U toj ustanovi bi se presađivale kosti i do transplantacije čuvale u specijalnim frižiderima.

U prvoj polovini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ove godine, u saobraćajnim nesrećama u Srbiji povređeno je više od 7.700 ljudi. Za neke od njih, smatraju stručnjaci, transplantacija kostiju je jedino rešenje.  Ukoliko bi se ona uradila, mnogima bi se spasli ekstremiteti.

"Tkivni transplantati se koriste tamo gde postoji defekt kosti koji je nastao ili usled bolesti ili usled urođene anomalije, ili usled traume, ili usled načina lečenja", kaže Branko Sbutega iz Instituta "Banjica".

"Tkivni transplantati se uglavnom koriste u rekonstruktivnoj hirurgiji, hladnoj hirurgiji koja ima za cilj da vrati funkcionalni i fizički integritet ekstremiteta", objašnjava Sbutega i naglašava da oni treba da vrate prirodne funkcije.

Transplantacija kostiju može se primeniti i kod nekih sportskih povreda, naročito kada su u pitanju lezije hrskavice i ligamenata.

Reč je o izuzetno skupoj i sofisticiranoj tehnologiji, koja se sastoji od uzimanja tkiva od kadavera, odnosno preminulog donora, obrade, i pakovanja toga tkiva.

"Mislim da treba da koristimo transfer te tehnologije i da postanemo ne samo korisnik takve tehnologije, već i njen distributer sledećim korisnicima", kaže Sbutega.

"Banjica i u prethodnoj Jugoslaviji, a pogotovo danas jeste jedina referentna ustanova koja, u odnosu na svoju tehnologiju ima neke specifične zahteve koje druge ortopedske ustanove nemaju. Prema tome, Banjica jeste mesto gde treba da bude takav jedan tehnološki pogon", naglašava Sbutega.

Iako ideja o otvaranju banke kostiju postoji već 30 godina, ona nikada nije sprovedena u delo. Za razliku od nas, Amerikanci su shvatili njen znacaj, pa se mogu pohvaliti najvećom tkivnom bankom na svetu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.