Uručene sablje polaznicima Generalštabnog usavršavanja

Izvor: Studio B, 24.Jun.2011, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručene sablje polaznicima Generalštabnog usavršavanja

Ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) general Miloje Miletić uručili su sablje oficirima koji su završili školovanje u 54. klasi Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane.

Na svečanosti u Domu Narodne skupštine, sablje i diplome dobilo je 30 oficira Vojske Srbije, dvojica iz Bosne i Hercegovine i po jedan iz Crne Gore, Austrije i Turske. U obraćanju prisutnima, Šutanovac je čestitao oficirima koji su završili školovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i izrazio uverenje da su stekli potrebna znanja da unaprede oružane snage svojih zemalja, ali i da izgrade partnerske odnose među državama.

Ministar odbrane je ocenio da je Vojna akademija VS postala respektabilna ustanova koja uspešno školuje i kadrove iz drugih zemalja i dodao da je to veoma korisno jer su međudržavna saradnja i poštovanje međunarodnog prava osnov postizanja stabilnosti u regionu. Govoreći o naporima Srbije da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, Šutanovac je naveo da to nije samo prioritet spoljne politike, već i bezbednosne i odbrambene politike, zbog čega su VS i Ministarstvo odbrane posvećeni tom cilju.

Šutanovac je, kao dokaz za visok kredibilitet koji VS ima u svetu, naveo sve veće učešće pripadnika vojske u mirovnim misijama, a kao posledicu uspešno sprovedene reforme naveo veliko poverenje građana i interesovanje mladih za školovanje i rad u vojsci. Šutanovac je posebno zadovoljstvo izrazio zbog činjenice da će ove godine školovanje na Vojnoj akademiji završiti prva generacija u kojoj će biti i žena oficira, ali i prve tri žene piloti u srpskoj avijaciji, koja postoji od 1912. godine.

Najbolji u rangu 54. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane je potpukovnik rečnih jedinica Milan Konjikovac, drugi u rangu je pešadijski pukovnik Slaven Bošković a treći pešadijski pukovnik Jovan Dundić.

Svečanosti u Domu Narodne skupštine prisustvovala je i predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, potpredsednici vlade Ivica Dačić i Jovan Krkobabić, ministar Predrag Marković, predstavnici VS, velikodostojnici tradicionalnih verskih zajednica, vojni izaslanici u Srbiji i članovi porodica oficira koji su završili školovanje.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.