Izvor: B92, 27.Mar.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Urgentni centar: 365 dana, 24 sata

Beograd -- U 13 prijemnih ambulanti Urgentnog centra dnevno se pregleda oko 600 ljudi, od kojih je više od trećine životno ugroženo.

Urgentni centar je jedina ustanova u Srbiji osposobljena da u svakom trenutku prima i leči najteže bolesnike. Tokom protekle dve decenije ovde je zbrinuto više od tri miliona ljudi, a operisano preko 200.000. Odeljenje Intenzivne nege uvek je puno, ali ministar zdravlja obećava još bolje uslove rada i rasterećenje preopterećenih lekara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ove ustanove.

Zgrada Urgentnog centra obnavlja se već nekoliko godina. Svakoga dana u Klinički centar ulaže se oko 10 000 evra, za novu opremu ili obnavljanje.

"U poslednjih pet, šest, sedam godina, daleko je bolja situacija u smislu obnavljanja amortizovanih aparata, opreme, u smislu građevinskih rekonstrukcija i adaptacija", kaže Branislav Stefanović, direktor Urgentnog centra.

Ove godine Urgentni centar će dobiti i novi šesnaestoslajsni skener, a već su stigli novi digitalni rentgen i najsavremeniji ultrazvučni aparat. U Urgentni centar primaju se oboleli i stradali ne samo iz Srbije, već i iz Crne Gore i Republike Srpske.

"Ali, sigurno da je taj broj moguće rasteretiti tako što drugi kliničko-bolnički centri treba da preuzmu deo ovog tereta i to je aktivnost na kojoj sada, zajedno sa gradskim vlastima, radimo", rekao je Tomica Milosavljević, ministar zdravlja.

Tokom 2006. i 2007. u Klinički centar primljeno je novih 450 sestara i 63 lekara, ali stručnog osoblja i dalje nema dovoljno, pa će zato jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja ove godine biti briga o zapošljavanju. Za rad Kliničkog centra iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje godišnje se izdvaja 11 milijardi dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.