Izvor: B92, 10.Jul.2009, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uređenje poslovanja medija

Beograd -- Izmenama Zakona o informisanju uvode se veća kontrola osnivanja i poslovanja medija i oštre kazne za kršenje pretpostavke nevinosti.

Predlogom, koji je Vlada Srbije juče usvojila, predviđeno je upisivanje štampanih medija u registar javnih glasila, čiji način vođenja uređuje resorni ministar. Gostujući Vestima TV B92, ministar Nebojša Bradić rekao je da zakon neće dovesti u pitanje slobodu medija i da je njegova osnova zaštita javnosti, građana i demokratskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tekovina.

U predlogu izmena zakona navodi se da osnivački kapital za izdavača koji izdaje jedne dnevne novine koje se distribuiraju na celoj teritoriji Srbije iznosi 50 hiljada evra u dinarskoj protivrednosti, ili 100 hiljada evra za više dnevnih javnih glasila.

Iznos mora biti uplaćen u celosti prilikom upisa u registar javnih glasila, koji vodi organizacija nadležna za vođenje registra privrednih subjekata.

Ukoliko se osnivački kapital smanji, izdavač je dužan da u roku od 30 dana obustavi delatnost.

U suprotnom će zbog privrednog prestupa morati da plati od milion do 20 miliona dinara i biće mu izrečena zaštitna mera zabrane izdavanja javnih glasila.

Iste kazne predviđene su i ukoliko osnivač ne obustavi delatnost ukoliko mu je račun u blokadi duže od 90 dana u protekloj godini.

"Upravo prenošenjem brojnih vlasničkih prava koja su se dešavala, izdavači su izbegavali obaveze prema državi”, kaže Bradić navodeći da će novim rešenjima biti predviđeno da ako je račun izdavača u blokadi on ići u stečaj.

Predlogom zakona uvode se oštre kazne ukoliko se u medijima neko označi učiniocem kažnjivog dela, odnosno oglasi krivim ili odgovornim pre pravosnažne odluke suda ili drugog nadležnog organa.

Za to je zaprećena novčana kazna u iznosu ukupnog prodatog tiraža novina predatih distributeru i prodatog oglasnog prostora za štampane medije, odnosno prodatog oglasnog prostora za elektronske medije.

Ukoliko je takva informacija objavljena na naslovnoj strani, odnosno u informativnoj emisiji, kazna se obračunava na osnovu sedmomodnevnog tiraža i prihoda od oglasa.

Bradić kaže da zakonom neće biti ugroženo istraživačko novinarstvo. Ministar kulture veruje da će zakon, ne samo imati većinu u vladajućoj koaliciji, nego da će da podržati svi koji smatraju da medijska sfera u Srbiji treba da se uredi.

Celo gostovnje ministra Bradića u Vestima TV B92 možete pogledati na našem Blip kanalu:

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vlada usvojila predlog Zakona o informisanju

Izvor: Radio 021, 10.Jul.2009

Novi zakon o informisanju treba da uvede evropske standarde tako što će svaki medij imati ogromnu slobodu u informisanju i ta sloboda će im biti zagarantova, što je i sada slučaj, izjavio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić. Dinkić nije direktno odgovorio na pitanje novinara da li će taj zakon,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.