Izvor: B92, 31.Dec.2010, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upozorenje: Ne bacati petarde

Beograd -- I ove godine, u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, povećana je tražnja petardi i vatrometa. Komunalna policija upozorava da se ne bacaju petarde.

Prodaja pirotehničkih sredstava dozvoljena je u pojedinim tržnim centrima i u prodavnicama oružja i municije, dok je na svim drugim mestima zabranjena.

Iako podaci MUP-a pokazuju da je promet pirotehničkih sredstava i broj osoba povređenih pri njihovoj upotrebi za dve trećine manji nego ranijih godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ulična trgovina, i pored zabrane, cveta.

I pored pojačane kontrole, na ulici ispod tezge, u haustorima, može da se kupi sve. I petarde i rakete i vatromet.

Dok zvuk poput malih detonacija, u vreme novogodišnjih i božićnih praznika neke uveseljava, pre svega decu, mnoge s druge strane uznemirava.

Hitna pomoć tokom prošle godine nije imala puno posla, bar kada je reč o povredama od pirotehničkih sredstava.

Osim za ilegalne prodavce, kazna postoji i za korisnike. Prema zakonu o javnom redu i miru, osoba koja neovlašćenim paljenjem raketa i drugog zapaljivog ili eksplozivnog materijala remeti javni red i mir ili ugrožava bezbednost građana može biti kažnjena novčano do 1.000 dinara ili zatvorom do 60 dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.