Izvor: Blic, 24.Dec.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upozorenje: Mačke su opasnije od pasa

Upozorenje: Mačke su opasnije od pasa

BEOGRAD - Teritorija cele Jugoslavije, od Vojvodine do Herceg Novog, zaražena je šumskim besnilom i u oko 90 odsto slučajeva reč o lisičjem besnilu. Kako još uvek niko od ljudi nije stradao, može se reći da je besnilo kod nas zasad dobro kontrolisano - kaže za 'Blic' doc. dr Dušan Lalošević, direktor Pasterovog zavoda u Novom Sadu.

Besnila ima i u svim susednim zemljama, Hrvatskoj, Bosni, Bugarskoj, Rumuniji, pa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je iz tih razloga neophodno stalno sprovoditi preventivne mere.

- U Evropi su do pre dve decenije, gotovo sve zemlje prijavljivale slučajeve besnila kod životinja, međutim nakon široke akcije vakcinacije divljih životinja, putem mamaca sa vakcinom, koji se bacaju iz aviona, besnila u većini zapadnoevropskih zemalja danas više nema - navodi dr Lalošević.

Evropska unija, dodaje on, pomaže vakcinaciju protiv besnila u Poljskoj, kako bi sprečila prenošenje te bolesti u Nemačku. Besnila gotovo nema u zapadnim delovima Mađarske i Slovenije, ali se pojavljuje u graničnim oblastima prema Hrvatskoj i našoj zemlji. Poslednjih godina smo, ukazuje naš sagovornik, retko imali prijave o besnilu kod pasa, ali smo bar jednom nedeljno imali prijavu za besnu mačku, nekad i češće, a posebno zabrinjava veliki broj besnih lisica, koje su se prilično razmnožile.

- Nedavno je besna lisica napala jednu ženu u Požarevcu, koja se jedva odbranila - podseća dr Lalošević, uz opasku da se to veoma retko događa i da je to slučaj koji bi morao da pokrene nadležne da donesu sistemske mere, pre svega vakcinaciju, za smanjenje populacije lisica, a lovačke organizacije da stimulišu njihov odstrel.

- Kod nas nema humanog besnila već dve decenije, pre svega zahvaljujući dobroj prevenciji i primeni seruma i vakcine - ističe dr Lalošević, izražavajući nadu da će originalna vakcina, koju je proizveo Pasterov zavod u Novom Sadu, nakon trogodišnjeg čekanja na registraciju, moći da se široko primenjuje, jer je za svoj kvalitet dobila ateste i iz referentnih svetskih laboratorija Svetske zdravstvene organizacije.

- Novosadska vakcina nedavno je dobila atest iz Instituta za poliomijelitis i virusne encefalitise iz Moskve, dokument koji potvrđuje odličan kvalitet vakcine potpisao je ekspert SZO prof. dr V.P.Gračev - kaže dr Lalošević i dodaje da je nedavno atest o kvalitetu vakcine stigao i iz Budimpešte. Z.D.Marković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.