Uplate kaskaju za graditeljima

Izvor: Politika, 23.Dec.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uplate kaskaju za graditeljima

Prema rečima predsednika upravnog odbora subotičkog Narodnog pozorišta Jožefa Kase, izvođačima radova se već duguje 28,5 miliona, a ni Republika ni Pokrajina ne iskazuju spremnost da finansiraju treću fazu, vrednu oko 650 miliona dinara

Subotica – Nastavak izgradnje Narodnog pozorišta, najveće investicije u oblasti kulture, doveden je u pitanje jer ni Republika ni Pokrajina nisu precizno predvidele koliko je novca potrebno za tu namenu. Očigledno, država >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ne razmišlja o ispunjenju preuzetih obaveza, prema kojima Srbija i Vojvodina finansiraju obnovu i izgradnju pozorišta sa po 45 odsto, a grad Subotica sa 10 odsto. Ostaje mi da se nadam da će predsednik Tadić ispuniti obećanje i da neće dozvoliti da se zaustavi ova investicija – izjavio je na juče održanoj konferenciji za novinare Jožef Kasa, predsednik upravnog odbora subotičkog Narodnog pozorišta.

Obnova i izgradnja najstarije pozorišne zgrade u državi počela je pre dve godine i trebalo je da bude obavljena u pet faza. Trenutno, graditeljski konzorcijum, koji čine subotički „Jumol" i somborski „Kalos", podiže betonske konstrukcije novog dela teatra.

Prema Kasinim rečima, do sada su obavljeni radovi u vrednosti od 109 miliona dinara, a planirano je da do marta bude završen celokupan posao u ovoj, drugoj fazi radova, vredan 200 milina dinara. Međutim, dinamika isplate novca iz Fonda za razvoj Vojvodine ne prati radove na terenu, te se izvođaču duguje 28,5 miliona dinara.

Kasa ističe da nema naznaka ni iz Republike ni iz Pokrajine da su spremne da finansiraju najobimniju, treću fazu, u kojoj je procenjena vrednost radova oko 650 miliona dinara.

– Ministarstvo kulture ne odgovara na naše dopise, ne uspevamo da s njim stupimo u kontakt, a bez toga nam ne vredi ni da pregovaramo sa Ministarstvom za NIP – naglasio je Kasa.

Kako su istakli arhitekta Radivoje Dinulović, jedan od glavnih projektanata novog pozorišta, i Danijel Kukaras, u ime Nadzornog organa, na gradilištu pozorišta ne postoji nijedan tehnički problem koji bi usporio gradnju – jedino što otežava posao jeste činjenica da novac ne pristiže brzinom kojom odmiču radovi.

Jožef Kasa je upozorio da sve ovo prerasta i u politički problem jer koalicioni partneri DS-a, G17 plus i SVM, ne pokazuju nikakvo interesovanje za izgradnju pozorišta.

Inače, nedoumice u vezi sa finansiranjem izgradnje i obnove subotičkog Narodnog pozorišta, investicije vredne 30 miliona evra, obnavljaju se sa početkom svake faze radova, iako su Republika, Pokrajina i grad potpisali Protokol kojim se preciziraju novčane obaveze. Tako se dogodilo da prva faza bude plaćena sredstvima iz NIP-a, a već naredne godine finansiranje radova na Narodnom pozorištu je prebačeno na teret vojvođanskog Fonda za kapitalna ulaganja. Ko će od marta naredne godine finansirati treću fazu, za sada nije poznato.

Aleksandra Isakov

-------------------------------------------------------

Zdanje „skraćeno” za 7,5 metara

Grad Subotica je obavezao projektanta da visinu Narodnog pozorišta, koja je trebalo da bude gotovo 30 metara, uskladi sa visinom okolnih objekata. Arhitekta Radivoje Dinulović kaže da su novim projektom „zaustavili" visinu na 22,5 metara, pa će scenska tehnika, za koju je projektovana prethodna visina, biti smeštena u do sada neiskorišćeni podrumski prostor ispod starog dela teatra.

[objavljeno: 24/12/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kasa: Jedino se uzdam u obećanje predsednika Tadića

Izvor: Danas, 24.Dec.2009, 20:35

- Rekonstrukcija subotičkog Narodnog pozorišta stigla je do druge faze, ali iako se morao tražiti novi izvođač, zbog tragedije u firmi „Panongrad“, radovi su uspešno nastavljeni u drugoj fazi. Ona bi trebalo da bude završena do kraja marta, izvođački kapaciteti za to postoje, ali je problem...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.