Izvor: Politika, 27.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upis za darovite od 21. maja

Upis u gimnazije i srednje škole za darovite đake završava se 8. juna, tako da će deca koja ne uspeju tu da se udenu imati šanse da zajedno sa ostalim vršnjacima konkurišu za upis u tzv. obične srednje škole Za osmake u Srbiji koji žele da se upišu u matematičke, jezičke, sportske, umetničke i druge specijalizovane škole i odeljenja upis zapravo počinje već 21. maja. I za upis u te škole polažu se specifični prijemni ispiti.

Za polaganje prijemnih treba da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se od 21. do 27. maja prijave đaci koji žele školovanje da nastave u specifičnim školama, poput Matematičke i filoloških gimnazija i odeljenja. Prijave se primaju upravo u tim školama. Za upis u Sportsku gimnaziju deca treba da se prijave 1. i 2. juna. Tih dana đake čekaju i prvi prijemni ispiti. Prijemni ispiti za umetničke škole iz likovne oblasti, muzičke i baletske škole održaće se 2, 3. i 4. juna. Prijemni ispiti za filološke gimnazije i odeljenja, predviđeni su da se održe 2. i 3. juna, a 2. juna prijemni će polagati kandidati za Matematičku gimnaziju u Beogradu, dok će tog i sledećeg dana ispite polagati kandidati za odeljenje fizičara u Nišu.

Sve prijemne ispite deca će polagati upravo u srednjim školama koje žele da upišu. Konačni rezultati biće poznati do 8. juna, kada počinje i upis u ove srednje škole za darovite.

Tako će učenici koji ne uspeju da se udenu u neku od pomenutih škola stići da se jave na konkurs za upis u takozvane obične gimnazije i srednje stručne škole. Đaci koji budu želeli da upišu gimnaziju ili neku od četvorogodišnjih stručnih škola moraće da 18. i 19. juna polože kvalifikacione ispite iz maternjeg jezika i matematike. Deca koja budu htela da upišu dvojezična francusko–srpska i italijansko–srpska odeljenja u Trećoj beogradskoj gimnaziji moraće 9. juna da polažu test iz francuskog, odnosno italijanskog jezika.

Kvalifikacione ispite učenici će polagati u svojim osnovnim školama. Tu treba i da se od 3. do 15. juna prijave za polaganje kvalifikacionih ispita. Preliminarni rezultati sa kvalifikacionih ispita biće poznati 21. juna, a 25. juna znaće se konačni rezultati.

Nekoliko dana kasnije, tačnije, 27. i 28. juna, devojčice i dečaci treba da u svojim osmoletkama podnesu takozvane liste želja. Reč je o formularima u koje treba da navedu 20 škola, smerova ili profila koje bi želeli da upišu. Prvi upisni rok se završava 6. jula. Raspored učenika po školama biće istaknut najkasnije 5. jula. Tog i sledećeg dana deca će se po tom rasporedu upisivati u škole. I preostala slobodna mesta u srednjim školama znaće se takođe 6. jula. Tada zapravo počinje i drugi upisni krug koji se završava 12. jula.

A. Brkić

[objavljeno: 27.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.