Upis druge generacije kadeta Visoke škole VMA

Izvor: Politika, 28.Apr.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upis druge generacije kadeta Visoke škole VMA

Tokom studija na vojnim aktivnostima nose uniforme, a kada izučavaju medicinu belu radnu odeću i stanuju u internatu

U Visoku školu Vojnomedicinske akademije (VŠVMA) upisaće se početkom leta druga generacija budućih potporučnika lekara. Prema proceni Ministarstva odbrane o potrebi za lekarima u vojnim zdravstvenim ustanovama, indeks će dobiti dvadeset petoro kadeta, petoro više nego prethodne školske godine, kada je na VMA primljena prva klasa studenata osnovnih studija. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Prijave se mogu podneti do 30. aprila, radnim danima od 11 do 14 časova, u Crnotravskoj 17. Već sada ima oko 80 potencijalnih kadeta, dok se prošle godine ukupno javilo njih pedesetak, jer je konkurs kasno objavljen, objašnjava za „Politiku“ akademik profesor doktor Miodrag Čolić, dekan VŠVMA, redovni član SANU i profesor imunologije.

Prema njegovim rečima, kadeti uživaju status vojnih lica. Na vojnim aktivnostima nose uniforme sa zaštitnim znakom medicinske profesije – zmijom na štapu, a kada izučavaju medicinu, nose belu radnu odeću. Školarinu ne plaćaju, a Ministarstvo odbrane snosi i troškove udžbenika, ishrane... Stanuju u internatu na VMA. Tu su i džeparac od oko 10.000 mesečno, kao i markice za prevoz.

Diploma će im važiti na teritoriji cele države. Sledi im siguran posao u vojnim zdravstvenim ustanovama širom zemlje. Diplomci će prvo odlaziti na dvogodišnje obavezno stažiranje u svojstvu lekara opšte prakse, najčešće u garnizonskim ambulantama, i za to vreme će primati platu. Posle toga će, vrlo brzo, moći da konkurišu za specijalizacije, objašnjava akademik Čolić. Najbolji će čak moći i da ih biraju. 

Kad se upišu na VŠVMA, kadeti potpisuju ugovor kojim se definišu njihova prava i obaveze, kao i drugde u školskom sistemu odbrane. Ako odustanu od studija, moraju da vrate novac koji je u njih uložen. U slučaju bolesti, status kadeta može da miruje. Jedna od obaveza je i da nakon diplome dvanaest godina rade u sistemu odbrane.  

U prvoj klasi, 18 kadeta su državljani RS, jedan je stipendista Ministarstva odbrane Crne Gore a drugi Ministarstva odbrane BiH.

– Oni se za sada vrlo uspešno školuju, redovno polažu sve ispite i kolokvijume. Po ugovoru koji su potpisali, vrlo je značajno da ne gube godinu i da školovanje završe u toku šest godina, koliko je i predviđeno. Svi su vredni studenti. Imaju dobre ocene. Uglavnom su odlični učenici i nastavljaju da budu i odlični studenti. Dva momka za sada imaju sve desetke – kaže akademik Čolić. Prosečna ocena prve generacije bila je oko devet posle tri predmeta u prvom semestru. Čeka ih najteži ispit prve godine – anatomija.

Inače, kadeti imaju 34 obavezna predmeta, a na raspolaganju im je još toliko izbornih predmeta, od kojih biraju polovinu. Obavezni predmeti su identični kao i na drugim medicinskim fakultetima u zemlji. Međutim, neki od specifičnih izbornih predmeta na VŠVMA obuhvataju vojnu medicinu, hirurgiju, psihijatriju, epidemiologiju, adaptaciju na ekstremne uslove, vazduhoplovnu medicinu i medicinu ronjenja, organizaciju zdravstvene službe u vojsci, organizaciju i rad u mirovnim misijama, uključenje u naučnoistraživački rad, istoriju srpskog saniteta, veštinu komunikacije u interakciji pacijent-lekar...

----------------------------------------------------- 

Prijemni iz hemije i biologije

Da bi bili rangirani, kandidati moraju da polože prijemni iz hemije i biologije, odnosno da osvoje najmanje 16 bodova iz svakog od predmeta. Prijemni se polaže istog dana, u isto vreme kao i na drugim medicinskim fakultetima u Republici. I pitanja na koja kandidati odgovaraju su ista kao i u celoj zemlji. Ako kandidat otpadne na VŠVMA, osvojeni bodovi mogu biti karta za neki drugi medicinski fakultet, ukoliko na njemu nije popunjena kvota. Pre prijemnog, međutim, kandidate čeka  zdravstveni pregled i psihološko testiranje.

Tereza Bojković

[objavljeno: 29.04.2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.