Upis besplatan, ponesite dokumenta

Izvor: Blic, 05.Jul.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upis besplatan, ponesite dokumenta

U osnovnim školama u Srbiji juče je objavljen konačan raspored učenika po srednjim školama, obrazovnim profilima i smerovima gimnazija. Iz Ministarstva prosvete podsećaju da je upis u prvi razred srednje škole besplatan, odnosno da školama ne treba da se plati nikakva nadoknada.



- Roditelji, uz potrebna dokumenta, mogu svoju decu da upišu u željenu srednju školu prema rezultatima sa zvanične rang-liste, bez plaćanja ikakvih taksi školama - kaže Katarina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Sokolović iz Ministarstva prosvete.

Sutra 7. i u utorak 8. jula od 8 do 15 sati učenici koji su primljeni u određenu srednju školu podnose originalna dokumenta za upis, dok će đaci koji ne budu raspoređeni u prvom krugu imati šansu da konkurišu u srednje škole u kojima je posle prvog kruga ostalo slobodnih mesta. Spisak preostalih slobodnih mesta nakon prvog kruga osnovne škole će objaviti 8. jula od 16 časova i neraspoređeni učenici podnose prijavu sa željama za upis dan kasnije, od 9 do 15 časova.

Konačni raspored đaka po školama biće objavljen 11. jula, kada će se i upisivati. U srednju školu učenike mogu upisati i roditelji.

Upis učenika sa posebnim sposobnostima za umetnost, matematiku, fiziku, jezike završen je ranije, a juče je objavljen i konačan raspored učenika za trogodišnje profile. I za njih važe upisni rokovi kao i za đake koji konkurišu za četvorogodišnje stručne škole. Ove godine je za oko 81.000 osmaka predviđeno 86.000 mesta, u gimnazije može da se upiše oko 18.000 đaka, 42.000 mesta rezervisano je za četvorogodišnje obrazovne programe, a 21.000 mesta za trogodišnja zanimanja

Ovogodišnje testiranje osmaka biće upamćeno po čestim pokušajima učenika da prepišu rešenja od vršnjaka i smušenosti nastavnika u Vranju koji su zamenili grupe pitanja. Većina đaka je ocenila da je test iz matematike bio mnogo teži nego prošle godine, dok su srpski uglavnom dobro uradili. Bilo je i roditeljskih i dečijih suza, ali je generalno uspeh na testovima od 2 do 5 procenata bolji nego prošle godine.

Šta vam sve treba za upis

Za upis su potrebna sledeća dokumenta: prijava, originalno svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, izvod iz matične knjige rođenih, koji ne može biti stariji od šest meseci i lekarsko uverenje o ispunjavanju zdravstvenih uslova, a ako su potrebni za obrazovni profil - diplome i drugi dokazi o posebnim dostignućima i mogućnostima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.