Uoči Sabora SPC uhapšeni arhiepiskop Jovan i raščinjeni monah Antonije

Izvor: Politika, 17.Nov.2010, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uoči Sabora SPC uhapšeni arhiepiskop Jovan i raščinjeni monah Antonije

Artemije nije prisustvovao prvom danu Sabora, a najviše crkveno telo bi ga moglo pozvati da se izjasni o stavovima koje je iznosio u dopisima upućenim Sinodu

Početak jesenjeg zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve obeležili su događaji van Patrijaršije – hapšenje arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog Jovana (Vraniškovskog) i raščinjenog monaha Antonija, nekadašnjeg sabrata manastira Crna Reka. Poglavar Ohridske arhiepiskopije nije stigao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na Sabor jer ga je bugarska policija zadržala na graničnom prelazu Kalotina (naspram srpskog prelaza Gradina) na osnovu međunarodne poternice koju je raspisao osnovni sud u Bitolju početkom novembra. Ohridska arhiepiskopija saopštila je da je policija zaustavila arhiepiskopa Jovana na granici u utorak u kasnim večernjim časovima i odredila mu zadržavanje od 24 sata. Kako je objašnjeno u makedonskom MUP-u, radi se na kompletiranju dokumentacije koja im je zatražena iz Bugarske, kako bi potvrdili identitet Vraniškovskog. Za njim je, prema podacima policije, raspisana poternica na osnovu sumnje da je počinio krivično delo pronevere. Za arhiepiskopom Jovanom prošlog meseca raspisana je interna poternica radi služenja dvoipogodišnje zatvorske kazne zbog pronevere, a prema nekim najavama iz makedonske policije sledeći korak u ovom slučaju bio bi mera ekstradicionog pritvora, što je u nadležnosti njihovog Ministarstva pravde.

Arhijereji SPC jesenje zasedanje započeli su u manastiru Svetog Arhangela Mihaila u Rakovici, Sabornom svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej. U prisustvu velikog broja vernika, posle liturgije, održan je i parastos patrijarhu Pavlu povodom godišnjice upokojenja, kao i kratki pomen na grobu. Radni deo zasedanja započeo je juče oko 17 časova u beogradskoj Patrijaršiji. Gotovo u isto vreme, kod Saborne crkve priveden je raščinjeni monah Antonije, Dragan Davidović. Oko pola sata pre početka sednice nekoliko desetina vernika i nekoliko monaha iz Eparhije raško-prizrenske okupilo se na „Antiekumenskom skupu svetosavaca”. Budući da je skup, koji se redovno održava pred Patrijaršijom već nekoliko meseci, nedavno zabranjen odlukom policije, priveden je jedan od učesnika, raščinjeni monah Antonije. Pošto je rekao policajcima da ne može da pozove okupljene da se raziđu jer ih nije on ni zvao, policija ga je privela. Inače, oko dvadeset policajaca bilo je juče pred Patrijaršijom, a njih desetak formiralo je kordon ispred okupljenih „svetosavaca”.

Više puta je najavljivano da će glavna tema ovog zasedanja biti stavovi koje je u poslednje vreme iznosio umirovljeni episkop raško-prizrenski Artemije. Kako je novinarima okupljenim u manastiru Rakovica objasnio vladika bački Irinej, vladika Artemije nije pozvan da prisustvuje prvom danu zasedanja najvišeg crkvenog tela. Vladika bački, međutim, nije mogao da odgovori na pitanje da li će vladika Artemije uopšte prisustvovati zasedanju. Naime, Sabor arhijereja mogao bi pozvati umirovljenog episkopa raško-prizrenskog da prisustvuje sednici kada se bude raspravljalo o stavovima koje je on izneo u svom pismu upućenom Svetom arhijerejskom Sinodu, a u kojem je naglasio da neće poštovati „nekanonske” odluke Sinoda i Sabora i zatražio da mu bude vraćen tron Eparhije raško-prizrenske. Nezvanično, vladika Artemije je uputio pismo Saboru uoči početka zasedanja u kojem je, između ostalog, odgovorio i na dopis koji mu je patrijarh Irinej uputio i u kojem ga je upozorio da stavlja sebe iznad Sabora i da će najviše crkveno telo raspravljati o njegovom poimanju crkvenog poretka.

Jelena Čalija

------------------------------------------

Mitropolit Amfilohije o patrijarhu Pavlu

„Svako delo patrijarha Pavla i svaka njegova reč mirišu na Sveto Jevanđelje”, rekao je u besedi nad grobom 44. poglavara SPC patrijarha Pavla, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

– Neprekidno je govorio da smo mi saradnici Božji. On je to bio i ostao noseći svoj krst i krst svog naroda, učio je i sebe i nas ponavljajući da nam reči budu blage, a dokazi jaki. Sve što je govorio dokazivao je svojim življenjem – rekao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je dodao da bismo slobodno mogli reći da smo dobili još jednog svetog oca svetosavske Crkve i završio besedu rečima: „Sveti oče Pavle moli Boga za nas”.

objavljeno: 18.11.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.