Izvor: RTS, 21.Apr.2022, 11:56

Uoči Dana sećanja na žrtve Holokausta otkrivena spomen-ploča jasenovačim žrtvama

Uoči Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i druge žrtve fašizma, kod Spomenika žrtvama genocida u kompleksu nekadašnjeg nacističkog logora "Staro sajmište" otkrivena je spomen-ploča jasenovačkim žrtvama.
"Od 1941. do 1945. godine sistem koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu bio je naokrutniji deo sistema terora u Drugom svetskom ratu. Mnoge jasenovačke žrtve donela je reka Sava do Starog sajmišta, koji je od leta 1942. jedno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vreme funkcionisao kao deo jasenovačkog sistema logoda. Ovu obalu povećujemo jasenovačkim žrtvama, na večnu spomen, a pokolenjima na nezaborav. Građani i građanke Beograda", piše na spomen-ploči jasenovačkim žrtvama koju je otkrio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je zatim položio venac na Spomenik žrtvama genocida, a vence su nakon toga položili i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, gradonačelnik Beorgada i zamenik gradonačelnika Zoran Radojičić i Goran Vesić, predstavnici Udruženja logoraša...
Ceremoniji prisustvuju predstavnici diplomatskog kora, među kojima i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.
Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu je državni praznik, odnosno dan sećanja, koji se obeležava u Srbiji svake godine, 22. aprila.
Posvećen je sećanju na Srbe, ali i Rome i Jevreje, koji su stradali u masovnim zločunima tokom Drugog svetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i u okupiranoj Jugoslaviji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić: Ovom stratištu jedino možemo da suprotstavimo život

Izvor: Beta Video, 21.Apr.2022

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tom prilikom rekao da je Staro sajmište, pored logora na Banjici, bilo jedini logor smrti u gradu, ``za razliku od ostalih gubilišta koje su krili od gradjana``. Podsetio je da ustaški logor ``Jasenovac`` predstavlja ``jedno od najstrašnijih gubilišta``...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.