Izvor: TangoSix.rs, 09.Dec.2015, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Univerzitet u Zadru razmatra otvaranje smera aeronautike uz pomoć prestižnog “Embry-Riddle” fakulteta

Na Univerzitetu u Zadru uskoro bi mogao da bude otvoren smer aeronautike kao novi studijski program, piše Zadarski list.
Reč je o studijama za školovanje dva osnovna obrazovna profila u vazduhoplovstvu. Jedan sličan saobraćajnim inžinjerima, ali u vazduhoplovstvu, gde bi se školovali kadrovi za održavanje letelica, komercijalnu eksploataciju i “aviation safety” menadžment.
Drugi profil bio bi namenjen školovanju civilnih pilota. Program predviđa >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << obuku od PPL-a do ATPL-a, prenosi Zadarski list.
U Rektoratu Univerziteta u Zadru održan je radni sastanak na kojem su razmatrani planovi za osnivanje smera aeronautike. Na njemu su osim predstavnika lokalne vlasti učestvovali i predstvanici “Embry-Riddle Aeronautical University” iz SAD-a, “Pilot Flight Academy” iz Norveške, zadarskog aerodroma i “Aerostandarda”.
– Zadar je odabran kao jedno od evropskih sedišta koje ispunjava vrlo stroge kriterijume – od onih geografskih i klimatskih, preko organizacionih i infrastrukturnih do poslovnih i akademskih – piše Zadarski list podsećajući da hrvatski obrazovani sistem jedini na svetu propisuje da piloti civilnih i vojnih vazduhoplova moraju da imaju fakultetsku diplomu.
Sastanak u zadarskom rektoratu je bio tek početak jer predstoji usklađivanje hrvatskog, američkog i nemačkog nastavnog programa što bi moglo da traje oko 2 godine.
Prema zaključku ovog hrvatskog lista, ekspanzija civilne komercijalne avijacije proizvela je manjak pilota na tržištu pa bi zadarski kadrovi na osnovu sertifikata i dozvola koje su stekli tokom školovanja odmah mogli da pronađu posao u kompanijama poput Rajanera (Ryanair) ili Lufthanze (Lufthansa).
Podseća se i da je Zadar poznat vazduhoplovni grad.
Vojni nastavnici letenja su pedagošku grupu predmeta polagali na Univerzitetu u Zadru. Na zadarskom aerodromu Lufthansa je do skoro imala pilotsku školu “Interkokpit” dok “Aerostandard” održava letelice kompanija “Agusta”, “Bell”, “Cessna”, “Diamond”, “Extra”, “Robinson”, kao i jedrilice i motorne jedrilice svih proizvođača.
The post Univerzitet u Zadru razmatra otvaranje smera aeronautike uz pomoć prestižnog “Embry-Riddle” fakulteta appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.