Univerzitet u Beogradu predložio kvote za upis

Izvor: Blic, 24.Feb.2010, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Univerzitet u Beogradu predložio kvote za upis

Senat Univerziteta u Beogradu usvojio je danas predlog da se naredne školske godine na teret budžeta upiše 8.930 brucoša i još 5.449 samofinansirajućih.

Prošle godine Univerzitet je predložio gotovo identičan broj budžetskih studenata, ali su prema odluci Ministarstva prosvete beogradski fakulteti upisali 9.112 brucoša na teret budžeta.

O broju brucoša koje će finansirati država konačnu reč daje Ministarstvo prosvete, dok broj samofinansirajućih utvrđuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << fakulteti i on mora biti usklađen sa akreditacijom koja je izdata određenoj viskoškolskoj ustanovi.

Rektor UB Branko Kovačević istakao je da još nisu akreditovani svi studijski programi, kao i da nije siguran da će se proces akreditacije završiti pre nego što počne upis.

On je novinarima nakon sednice Senata rekao da će se još ove godine upisivati studenti sa 54 od maksimalnih 60 bodova, odnosno da je ovo poslednja godina za "upis sa popustom", a da potom sledi ispunjavanje obaveza po principu "godina za godinom", kako zakon predviđa.

Prema predlogu Senata Univerziteta u Beogradu Pravni fakultet trebalo bi da upiše 600 budžetskih i 900 samofinansirajućih studenata, a Filozofski fakultet 541 studenta na teret budžeta i 192 samofinansirajuća brucoša.

Elektrotehnički fakultet trebalo bi da primi 410 budžetskih i 150 samofinansirajućih brucoša, dok Fakultet organizacionih nauka planira upis 330 studenata na teret budžeta i 340 novih studenata koji sami plaćaju troškove školovanja.

Fakultet političkih nauka očekuje upis 150 budžetskih brucoša i 350 samofinansirajućih, dok bi Arhitektonski fakultet trebalo da podeli indekse za 140 studenata koje će finansirati država i 100 brucoša koji će sami plaćati troškove studija.

Senat Univerziteta u Beogradu predlaže i da se na diplomske akademske studije (master) u školskoj 2010/2011 upiše 3.805 studenata na teret budžeta i 3.300 akademaca koji će sami plaćati studije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.