Uništen još jedan repetitor IPKO mreže na severu Kosova

Izvor: Blic, 29.Apr.2010, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uništen još jedan repetitor IPKO mreže na severu Kosova

Nepoznate osobe podmetnule su eksploziv ispod repetitora kosovske mobilne telefonije IPKO u naselju Tvrđan u opštini Leposavić i onesposobile ga za rad, izjavio je danas portparol Kosovske policije zadužen za sever Kosova Besim Hoti.

Noćas uništen repetitor je četvrti predajnik kompanije IPKO mreže 049, jednog od operatera mobilne telefonije na Kosovu, koji je u poslednjih nekoliko dana uništen na severu Kosova.

Hoti je u izjavi za agenciju Beta naveo da je na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << električnoj instalaciji repetitora podmetnuta eksplozivna naprava koja je prilikom detonacije izazvala i požar koji se sam ugasio.

Pretpostavalja se da su počinioci koristili 200 grama dinamita sa štapinom, kazao je Hoti i dodao da se za počiniocima traga.

Kosova Regulatorna agencije za telekomunikacije je uz asistenciju policije u petak uklonila i uništila 20 predajnika srpskih telefonskih mobilnih operatera u centralnom Kosovu, zbog čega je više desetina hiljada Srba ostalo bez mogućnosti da koriste mobilne telefone.

Predsednik RAT: Srpski operatori nemaju dozvolu za rad na Kosovu

Predsednik Regulatorne agencije za telekomunikacije Kosova Ekrem Hodža rekao je danas da operatori mobilne telefonije iz Srbije "nikada posle 12. juna 1999. godine nisu imali dozvolu za rad na Kosovu".

"Mi smo pažljivo i temeljito istraživali i konstatovali smo da provajderi mobilne telefonije iz Srbije posle 12. juna 1999. godine nisu imali licence, niti privremene dozvole da rade na Kosovu. Ni za vreme kada je UNMIK imao izvršna ovlašćenja, ni danas", rekao je Hodža.

Sa druge strane, operatori iz Srbije tvrde da imaju regularne licence za rad na Kosovu.

Prema rečima Hodže, oblast telekomunikacija je regulisana Zakonom o telekomunikacijama iz 2003. godine, a proglasio ga je šef UNMIK-a.

Na Kosovu sada deluju dva provajdera mobilne telefonije - Vala koja je deo Pošte Kosova i IPKO, koji je mešovito kosovsko-slovenačko preduzeće.

Obe mobilne telefonije imaju ugovore sa dva virtualna operatera, koji takođe imaju licencu regulatora telekomunikacija Kosova.

Virtualni operatori su preduzeća koja imaju licence, ali nemaju mrežu predajnika i koriste mrežu Vale i IPKO. I za takvu delatnost je potrebna licenca. Virtualni operatori su Dardanet koji ima ugovor sa IPKO-om i Z mobile koji ima ugovor sa Valom.

Prema zakonu, za dobijanje licence je potrebno organizovati međunarodni tender. U slučaju operatora Vala i IPKO dozvole su dobijene u vreme kada je UNMIK imao izvršna ovlašćenja. Vala je počeo da funkcioniše 2000. godine, dok je IPKO dobio dozvolu 2007. godine.

Ni na jednom tenderu nije konkurisao nijedan operator iz Srbije, kazao je Hodža.

Na pitanje zašto uklanjanje opreme srpskih provajdera nije najavljeno, Hodža je rekao da je institucija na čijem je čelu mnogo puta najavljivala isključenje, koje je takođe pokušano pre tri godine i koje je delimično bilo uspešno.

Hodža je dodao da je isključivanjem operatora mobilne telefonije iz Srbije izvršena zakonska obavezu u oblasti telekomunikacija.

Kosmetski operater snizio cene poziva ka Srbiji za 50 odsto

Operater fiksne mobilne telefonije na Kosovu i Metohiji, Pošta i telekom (PTK) i "Monako telekom” od danas je snizio cene poziva ka mrežama u centralnoj Srbiji za 50 i više odsto, pa će najeftinija tarifa za minut poziva koštati 10 centi.

Pozivi sa mobilne mreže "VALJA” (Talas) prema srpskim operaterima "Telenor”, "VIP” I "MTS”, koštaće 28 centi (sa PDV) po minutu za pripaid korisnike, dok će za iste pozive prema fiksnoj telefoniji Srbije koštati 19 centi (sa PDV-om) po minutu, saopšteno je iz PTK Kosova.

Postped korisnike operatera "VALJA”, pozivi prema mobilnim operatorima Srbije, koštaće 0,24 centi, dok će pozivi prema fiksnoj telefoniji Srbije koštati 10 centi.

Ponuda jednog od dva kosmetka operatera udledila je nekoliko šest dana pošto su odlukom Regulatorne agencije za telekomunikacije Kosova iz većeg dela pokrajine južno do reke Ibar, uklonjeni predajnici i antene mobilnih operatera iz Srbije.

"VALJA” je do sada besplatno podelila preko 5.000 kartica za mobilne telefone u srpskim sredinama na Kosmetu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.