Izvor: RTS, 04.Feb.2022, 12:15

Unicef otvara mogućnost za radnu praksu za dve hiljade mladih

Program "Unapređenje zapošljavanja mladih kroz radne prakse" i namenski kreirana platforma "Biram uspeh" koji zajednički realizuje Unicef u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uz stručnu podršku agencije za zapošljavanje Gi Group i u partnerstvu sa NAPOR-om.
Srbija je ostvarila značajan napredak u privrednom rastu i ekonomskoj stabilnosti, što je doprinelo poboljšanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << položaja mladih. Stopa nezaposlenosti za stanovništvo starije od 15 godina je smanjena 2020. godine u odnosu na 2019. godinu za 1,4 odsto.

Stopa zaposlenosti u drugom kvartalu 2021. godine je bila 48,3 odsto2, što je porast u odnosu na prethodni period. Ipak, kada se radi o mladima, njihov položaj na tržištu rada i dalje je nepovoljan, a pronalaženje posla jedan od najvećih izazova, velikim delom i zbog manjka radnog iskustva u odnosu na odrasla nezaposlena lica.
Prepoznavši ovaj problem, Unicef je pokrenuo program radnih praksi, kojim će u saradnji sa partnerima, podržati društvenu i ekonomsku inkluziju mladih bez posla, posebno onih iz osetljivih grupa, do 30 godina starosti, koji se ne školuju i ne obučavaju, a stekli su srednji, viši ili visoki stepen stručne spreme. Pripremu za tržište rada, kroz obuke, treninge i programe, proći će 2000 njih u 500 kompanija do kraja 2022. godine, što će dovesti do povećanja broja zaposlenih.
"Jedan od najvažnijih koraka koji svaka država može da učini jeste da pomogne da mladi ljudi steknu veštine. Srbija to već čini kroz različite programe, a Unicef će ih podržati i dopuniti programom 'Promovisanje zapošljivosti mladih kroz radne prakse'. Učešćem u njemu 2.000 mladih imaće priliku da steknu iskustvo na radnom mestu u jednoj od 500 kompanija i institucija koje su spremne da ulažu u mlade i tako, nadamo se, povećaju šanse za njihovo zapošljavanje u budućnosti", naglasila je Stanislava Vučković, specijalistkinja za razvoj programa za mlade i adolescente u Unicef-u u Srbiji.
Posedovanje znanja, veština i kompetencija za kojima postoji potražnja na tržištu rada u mnogome olakšava proces tranzicije iz sveta obrazovanja u svet rada, odnosno delotvornu integraciju ili reintegraciju na tržište rada. Međutim, jednako značajan faktor jeste primena usvojenih znanja i veština, odnosno, posedovanje iskustva u njihovoj praktičnoj primeni.
"Kontinuirano unapređujemo varijetete ponude mera aktivne politike zapošljavanja usmerene ka mladima i podstičemo njihovu participaciju u istim, uz razvoj veština uspešnog traženja posla, da podržavamo dobre programske ideje, po uzoru na zemlje Evropske unije, kao sveobuhvatnog sistema podrške mladima da se osnaže i konkurentno istupe na tržištu radne snage", rekla je Sandra Grujičić iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Od trenutka otvaranja poziva, programu je pristupilo više od 650 mladih, a prijavilo se 40 kompanija i institucija.
"Ovaj projekat je odličan primer kako da mladi do 30 godina mogu da steknu znanja i veštine koje su tražene na tržištu rada i nakon toga dođu do svog prvog radnog angažovanja. Sa druge strane, poslodavcima se pruža mogućnost da na osnovu potreba za kadrom, selekcijom obučenih mladih praktikanata, odaberu najbolje kandidate i daju im radno mesto u svojoj kompaniji", izjavio je Goran Gležnić, načelnik Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.
Nacionalna služba za zapošljavanje je kao partner u sprovođenju ovog programa od novembra meseca prošle godine informisala 2.100 mladih o pomenutom projektu, a učešće u njemu prihvatilo je njih 635.
Kako bi mladi, zahvaljujući edukaciji, imali lakši pristup tržištu rada, a poslodavci mogli da izaberu i angažuju nove kadrove obučene kroz radne prakse u trajanju od dva meseca, pokrenuta je i platforma "Biram uspeh".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.