Izvor: B92, 21.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unapređenje položaja Roma

Beograd -- Odbor za međunacionalne odnose Skupštine Srbije formirao Pododbor za razmatranje i unapređenje položaja Roma i Dekadu Roma 2005-2015.

Inicijativu za formiranje pododbora pokrenuli su članovi skupštinskog odbora iz SRS-a obrazloženje da u protekle tri godine sprovođenja Dekade Roma nisu postignuti očekivani rezultati. Radikal Jovan Marjanović podsetio je da se država Srbija potpisivanjem Deklaracije obavezala na stvaranje uslova za unapređenje života Roma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u oblasti zapošljavanja, stanovanja, obrazovanja i zdravstva.

Doneti su programi i akcioni planovi, pristižu i finansije, ali ne postoji nikakav monitoring, pa je zato neophodno da država formira telo koje će brinuti o realizaciji ciljeva Dekade i interesima Roma, objasnio je on.

Na predlog poslanika Romske partije Srđana Šajna, zadaci Pododbora su prošireni tako da će se baviti i drugim pitanjima bitnim za unapređenje položaja Roma, njihovu društvenu emancipaciju i integraciju.

Poslanik Unije Roma Rajko Đurić je podržao predlog, podsetivši da je Srbija pri dnu liste 12 zemalja centralne i istočne Evrope u ostvarivanju ciljeva Dekade u proteklom periodu, kao i da su ispod nje samo Crna Gora i Makedonija.

Članovi Odbora za međunacionalne odnose razmotrili su i predlog redakcija radiotelevizija "Glas Roma" (Krle e Romengo) i "Naš put" (Amarodrom) za izmenu člana 95, stav 4. Zakona o radiodifuziji, kako bi im se omogućilo emitovanje programa na području Beograda.

Direktor "Glasa Roma" Dragoljub Acković podsetio je da više od 100.000 Roma u Beogradu od marta ove godine uopšte nema medije na maternjem jeziku jer su ove medijske kuće ugašene zato što prema zakonu imaju pravo samo na lokalnu, ali ne i regionalnu frekvenciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.