Izvor: B92, 05.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Unaprediti prava novinara"

Beograd -- Predstavnici novinarskih udruženja i sindikata založili su se danas za unapređenje profesionalnih i radnih prava novinara u Srbiji.

Oni su izneli taj stav na okruglom stolu povodom Evropskog dana odbrane novinarstva koji se ove godine obeležava prvi put. Pomoćnik ministra za kulturu i medije Dragan Janjić ocenio je da u Srbiji postoji sloboda medija, koja je, međutim, "apsolutna i van kontrole", tako da je moguće objaviti "šta god hoćete bez posledica" i istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da nema prave slobode bez poštovanja pravila.

On je ukazao da na medijskom tržištu Srbije vlada "velika pretrpanost" - veliki broj medija i novinara, što ne ostavlja prostor za kvalitetnu borbu za radna prava novinara i dodao da bi trebalo da bude formirana jedna asocijacija sindikalnih organizacija, koja će moći da utiče na medijsku industriju.

Janjić je napomenuo i da je vlasnička struktura mnogih medija u Srbiji nejasna, kao i da je izrada Nacrta zakona o medijskoj koncentraciji pri kraju, pa bi on trebalo da bude stavljen na javnu raspravu u narednih 15 do mesec dana.

Prema njegovim rečima, donošenje tog zakona, iako nakon privatizacije najvećeg broja medija, neće značiti da će biti priznato zatečeno stanje, već će svi morati da se prilagode zakonu.

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa istakla je da bi izmenom Zakona o radu trebalo da budu obezbeđeni mehanizmi koji bi vlasnike medija primorali da sa sindikatima počnu pregovore o granskom kolektivnom ugovoru.

Ona je navela da je prošlo četiri godine od kako su sindikati pripremili granski kolektivni ugovor, ali nemaju s kim da pregovaraju, kao i da zakonom nisu predviđeni mehanizmi kojima bi država obezbedila početak pregovora i naglasila da će sindikati poslaničkim grupama u Skupštini Srbije uputiti predlog kako da to bude ispravljeno.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Nino Brajović ocenio je da privatizacija medija u Srbiji, zbog neefikasnosti pravosuđa i nezainteresovanosti države, često znači i kršenje profesionalnih i radnih prava novinara.

Prema njegovim rečima, bez radne sigurnosti i prepoznatljive vlasničke strukture medija teško se može očekivati poštovanje etičkog kodeksa i profesionalnih standarda u njima.

Direktor Inspektorata za rad Radovan Ristanović kazao je da položaj zaposlenih u medijima u Srbiji deli sudbinu svih zaposlenih u Srbiji i da su, procentualno gledano, rad "na crno" i neuplaćivanje zakonskih obaveza zastupljeni isto kao i u drugim delatnostima.

On je naveo da u Srbiji ima oko 8.000 novinara, a ukupno zaposlenih u medijima 21.000.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.