Izvor: B92, 26.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umrla beba rođena posle nesreće

Podgorica -- Umrla beba koju je prevremeno rodila povređena putnica iz crnogroskog voza koji se survao u provaliju. Broj žrtava povećan na 45.

Jedina svetla ljudska priča u velikoj tragediji je takođe dobila nesrećan epilog. Naime, beba koju je Grozdana Selimović, povređena putnica iz voza rodila posle železničke nesreće, umrla je danas u Institutu za dečije bolesti u Podgorici.

Beba je rođena četiri nedelje pre vremena, a na glavi je imala hematom, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, prema tvrdnjama lekara, dobila od povreda njene majke koja je bila u vozu koji se u ponedeljak kod Podgorice survao sa šina niz litice. Selimovećeva se porodila carskim rezom, a beba je bila u inkubatoru.

Lekari se i dalje bore za život devetogodišnjeg Gojka Gardaševića.

Istovremeno iz bolnice je na kućno lečenje pušten jedan deo povređenih, a na intenzivnoj nezi je i dalje 12 putnika, od kojih su neki u kritičnom stanju. U Podgorici, Baru i Nikšiću sahranjene su četiri osobe koje su podlegle povredama.

Brojna pitanja o uzroku tragedije

Tri dana nakon tragičnog udesa voza, u opticaju dve potpuno oprečne teorije oko uzroka nesreće: ljudski ili tehnički faktor.

Šef ekspertskog tima koji istrazuje uzroke železnicke nesrece kod Bioča profesor beogradskog saobraćajnog fakulteta Milan Marković najavio je da će izveštaj tog tela o uzrocima tragedije biti poznat za desetak dana. Posebna komisija za vanredne događaje Železnice Crne Gore saopštila je da je ljudski faktor uzrok železničke nesreće.

Na potezu su istražni sudija i tužilac, koji treba da utvrde činjenično stanje u vezi sa dijametralno suprotnim stavovima uprave železnice Crne Gore koja je sinoć utvrdila da je uzrok sinoćne nesreće to što mašinovođa nije preduzeo radnje za obezbeđenje voza od samopokretanja, i na drugoj strani mašinovođe Slobodana Drobnjaka, koji je rekao da je preduzeo sve što je predbiđeno i što je bilo u njegovoj moći. Masinovođa je ispričao da je otpravnik vozova u Bijelom Polju u putni list upisao da je na Drobnjakovom vozu sve ispravno.

Interesantno je da se Železnica u svom saopštenju nije osvrnula na otkazivanje kočnica, pa se narednih dana očekuju odgovori nadležnih organa i stručnjaka na pitanja da li će se istraga voditi samo o odgovornosti mašinovođe ili i onih koji su remontovali voz, da li će se istraživati kako je moguće da se remontovani voz nakon samo deset odsto pređene kilometraže ostane bez kočnica, zašto sa glavne železničke stanice nije stigla pomoć, kako je moguće da voz opslužuje mašinovođa bez pomoćnika, i brojna druga.

Policajac Saša Davidović, koji je sa još jednim kolegom bio u pratnji voza koji se pre dva dana survao u kanjon Morače, rekao je da je telefonom pozvao kolege u Podgorici i rekao im da je voz bez kočnica i da vagoni "lete šinama".

Davidović je podgoričkim medijima rekao da je iz voza primetio da je mašinovodja uskočio u voz i pokušao da ga zaustavi "pumpajući" pritisak u kočioni sistem, ali bez uspeha: "Policajci i kondukteri su pokušali da mu pomognu povlačeći ručne kočnice, ali je voz nastavljao da ubrzava nizbrdicom."

Koliko će trajati istraga?

Istraga o uzrocima železničke nesreće kod Podgorice, u kojoj su 44 putnika poginula, mogla bi da potraje šest meseci, rekao je istražni sudija Zoran Radović i dodao da bi se tek posle toga eventualno mogle podići optužnice.

Osim sto je opomenuo Zeleznicu Crne Gore da ne izlazi sa saopštenjima koja prejudiciraju ishod istrage, istrazni sudija Zoran Radovic je saslušao i odredio pritvor za sada jedinom osumnjičenom za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja masinovođi Slobodanu Drobnjaku.

Radović je, za podgorički list Pobjeda, rekao da je prvenstveni zadatak istrage da utvrdi da li je mašinovođa eventualno kriv za nesreću, ali da će njom biti obuhvaćen širi aspekt bezbednosti železnickog saobraćaja.

Sindikat mašinovođa Željeznice je najavio da će njegova posebna komisija ispitati okolnosti pod kojima se dogodila železnička nesreća, ističući da se kvarovi na vozovima u Crnoj Gori dešavaju zbog njihove dotrajalosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.