Umirao od gladi dve nedelje

Izvor: RTS, 05.Dec.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umirao od gladi dve nedelje

Pažnju medija danas izaziva novinska priča iz Kragujevca o penzioneru Zastave kojeg je policija prekjuče pronašla u stanu na ivici života. Na sreću, Dragiša Đorđević je sada u bolnici i danas izgleda mnogo bolje nego na fotografijama objavljenim u jutrošnjoj štampi.

Momir Borić, direktor Centra za socijalni rad u Kragujevcu, kaže da Dragiša nije bio štićenik ove ustanove, niti na spisku za primanje pomoći.

"Niko nam nije prijavio da je ovaj čovek u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << teškoj situaciji. Da je neko rekao da ima probleme i da je u tako teškom stanju, mi bismo hitno reagovali i ovo se sigurno ne bi dogodilo. Već smo reagovali i naši socijalni radnici posetili su Dragišu u bolnici", rekao je Borić.

Dragiša Đorđević (56) iz Kragujevca, bivši radnik "Zastave", zamalo je umro od gladi i žeđi u svom stanu u centru Kragujevca.

Pronađen je u sredu u svom stanu polumrtav nakon što je više od dve nedelje nepokretan ležao na podu bez hrane i vode. Policija i vatrogasci, koje su pozvale komšije zbog nesnosnog smrada u hodniku zgrade u ulici Ljubiše Bogdanovića, mislili su da je nesrećni čovek, koji teži svega tridesetak kilograma, mrtav.

Nepomičnog Dragišu patrola je zatekla kod ulaznih vrata stana. Da je Dragiša živ, potvrdio je i mrtvozornik, koji je pošao sa policijskom patrolom.

U kragujevačkom Urgentnom centru lekari kažu da je Dragiša primljen u teškom stanju, neuhranjen i zapušten, sa ranama na leđima, dehidriran i sa mogućom infekcijom respiratornih organa. Bio je svestan na prijemu, ali je teško govorio.

Doktori kažu da nisu mogli da prepoznaju Dragišu, jer osoba na fotografiji iz lične karte ni izdaleka nije ličila na čoveka koji je dovezen vozilom Hitne pomoći.

Bivši metalac nekadašnjeg autogiganta, u kome je radio 28 godina, juče je teškom mukom pričao.

"Mislili su da sam mrtav. Nešto je sevnulo, a ja pomislio da je neko upalio svetlo. Ima sigurno 15 dana kako nisam ništa jeo, ni pio. Spao sam s nogu, pa nisam mogao da izađem do prodavnice. Živim sam! Imam neke rođake u inostranstvu", kaže Dragiša.

On je 2001. bio jedan od 11.000 radnika koji su ostali bez posla u "Zastavi". Seća se da je imao da bira između četiri opcije za otpremnine, ali kaže da nije želeo da je uzme, već se odlučio da do penzije prima naknadu Nacionalne službe za zapošljavanje, koja iznosi 13.100 dinara.

"Dok platim struju, vodu i komunalije, malo je ostajalo za hranu", rekao je Dragiša ležeći nepomično u bolničkoj postelji, pokušavajući da pusti suzu.

Da Dragiša nije mogao da izlazi, svedoči i poštansko sanduče prepuno računa. Telefon mu je bio isključen zbog neplaćenog računa i nije mogao nikog da pozove u pomoć. A komšije su pozvale vatrogasce tek kada je zadah smrti počeo da se širi hodnikom.

Dragiša kaže da je imao novac jer od službe za zapošljavanje prima mesečnu naknadu od 13.000 dinara. Problem je što zbog bolesti nije izlazio iz kuće.

Dragiša ima infekciju pluća, određena mu je terapija i prima infuziju. Po rečima profesora doktora Zorice Lazić pacijent nije životno ugrožen.

"To je neuhranjenost i iscrljenost organizma koji je lako doveo do nastanka infekcije, što je neuobičajeno da viđamo u današnje vreme", kaže doktorka Zorica Lazić.

Dragiša Đorđević nije bio korisnik pomoći Centra za socijalni rad jer nije postojala informacija da je to lice u stanju socijalne potrebe.

"Ovo je prilika da uputim apel da je važno okrenuti se oko sebe i pogledati da li neko u komšiluku ima određene poteškoće a mi imamo instit6ucionalno postavljen dobar mehanizam za pružanje adekvatne zaštite", rekao je Momir Borić direktor Centra za socijalni rad u Kragujevcu.

U Kragujevcu 11.000 ljudi prima stalnu materijalnu pomoć kao i druge vidove pomoći poput kućne nege starim i iznemoglim licima.

Nije kontaktirao ni s kim

Niko od komšija, koje su novinari pitali za Dragišu, ne može da se seti kada su ga poslednji put videli i tvrde da "nije bio preterano druželjubiv".

"Nije kontaktirao ni s kim iz zgrade i ne poznajem ga, osim iz viđenja. Mislili smo da je mrtav koliko je smrdelo iz njegovog stana. Tu živi desetak godina. Niko o njemu nije brinuo, nismo ni znali da je bolestan. Da se nekom obratio, možda bismo mu i pomogli", kaže jedan od komšija.

Stan Dragiše Đorđevića u četvrtak je bio otključan, a širom otvorena vrata nije imao ko da zatvori. U sobi punoj starih novina stoji prazan tanjir i do pola ispušena paklica cigareta.

U lomu i prljavštini je lavor pun smrdljive tečnosti i stari ormar na kome je zakačeno nekoliko fotografija i račun za struju. Dragiša je zaključno sa 2. novembrom bio u pretplati 1.800 dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.