Izvor: B92, 22.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnine Narodnog muzeja u Zagrebu

Zagreb -- U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvorena izložba sto vrhunskih dela hrvatskih umetnika iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu.

Autorka izložbe dela nastalih u periodu od 1850. do 1959. godine Ljubica Miljković izjavila je sinoć u Poligrafu B92 da je izložba u Hrvatskoj ocenjena kako događaj sezone. Miljković navodi i da je izbor dela za ovu izložbu antologijski.

"On u potpunosti predstavlja sve ono značajno ili se makar dotiče onoga što je značajno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i svih ličnosti koje su određivale hrvatsku umetnost prve polovine XX veka", rekla je ona.

Prema njenim rečima, kriterijume su odredili njeni prethodnici u Narodnom muzeju koji su otkupljivali dela.

"Mi imamo oko 80 skulptura Ivana Meštrovića tako da bi tu bio moguć izbor kako bi se sadržajno sagledalo težište njegovog stvaranja. Ali, kada su drugi umetnici u pitanju imamo, od pojedinih, samo po jedno delo", kaže Ljubica Miljković.

Izložba će biti otvorena do 31. januara 2008. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.