Izvor: Politika, 01.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto škole džamija

Novi Pazar – Molitvom alahu nekoliko stotina vernika koje je predvodio predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i glavni muftija Muamer Zukorlić u petak po podne označeno je mesto gde će "vrlo brzo" biti sagrađena centralna novopazarska džamija.

Radi se o placu od blizu dva hektara u krugu Zdravstvenog centra. Ova površina je 1974. godine oduzeta od Islamske zajednice i sada primenom Zakona o vraćanju oduzete imovine crkvama i verskim zajednicama Islamska zajednica >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << očekuje da joj i formalno-pravno bude vraćena.

Međutim, baš na ovom placu opština Novi Pazar je nameravala da gradi novu zgradu medicinske škole. Po papirima zemljište sa opštinskog stanovišta nije bilo sporno jer Islamska zajednica nije imala nikakav dokaz da parcela mora da joj se vrati. Bilo je u julu čak i pokušaja da se postavljanjem kamena-temeljca označi početak gradnje škole što su masovnim okupljanjem sprečili muslimanski vernici.

Izgradnju i opremanje škole spremna je da finansira Evropska investiciona banka. Zapretila je opasnost da predviđenih četiri miliona evra odu na drugu stranu, ako se u Novom Pazaru za školu ne pronađe nesporna parcela. Umešalo se Ministarstvo vera Srbije podrškom Islamskoj zajednici da sačuva imovinu koja treba da joj se vrati i Ministarstva prosvete sa zahtevom novopazarskoj opštini da nađe novo mesto za medicinsku školu. U pomoć priskače Zdravstveni centar čiji direktor Mirsad Đerlek, uz saglasnost Ministarstva zdravlja, obelodanjuje da opština poklanja druga dva hektara u krugu ove ustanove za izgradnju medicinske škole. Škola će se, dakle, graditi po postojećem projektu, ali ne na parceli gde je planirala opština, nego na susednoj takođe u krugu Zdravstvenog centra. Do tada oko 600 učenika Medicinske škole nastavu će pohađati u skučenim, i za sasvim druge namene građenim prostorijama.

Kako je muftija Zukorlić posle molitve rekao, na parceli koja je "sačuvana od nasrtaja" biće sagrađena centralna džamija koja će moći da primi nekoliko hiljada vernika. Sada je centralna muslimanska bogomolja Arap-džamija sa skromnim prostorom. Deo Novog Pazara, gde se planira izgradnja džamije i škole zove se Musala, što označava mesto gde su se muslimanski vernici okupljali na molitve na otvorenom prostoru.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.