Umesto mnoštva papira, klikom do potrebnih dokumenata

Izvor: RTS, 21.Jun.2018, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto mnoštva papira, "klikom" do potrebnih dokumenata

U Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu je predstavljena nova oprema za skladištenje podataka iz matičnih knjiga čija je vrednost 33 miliona dinara, a ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da se u novoj opremi trenutno nalazi više od 30 miliona podataka o građanima Srbije. 
Više od 30 miliona podataka svih građana, izvodi iz matične knjige rođenih, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << knjige venčanih i umrlih smešteni su u jedan boks.

"Zahvaljujući centralnom sistemu, građani mogu da izvade izvod iz matične knjige rođenih, umrlih i venčanih u bilo kojoj opštini, jer sad bilo koji radnik lokalne samouprave radi u tom centralnom sistemu", objašnjava direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.
Građani i ne moraju da vade svoje izvode jer informacioni sistemi javne uprave međusobno komuniciraju. Pa sada npr. da bi roditelji ostvarili pravo na novčanu socijalnu pomoć ne moraju da prilažu brojnu dokumentaciju, kao što su izvodi iz matične knjige rođenih za sve članove porodice, već zaposleni u centrima za socijalni rad pribavljaju elektronskim putem sva potrebna dokumenta.
"Mi želimo efikasniju, tansparentniju, jeftiniju, prijamčiviju upravu i to je ono što želimo da podastremo građanima kao krajnim korisnicima", kaže  ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić. 
Ružić je istakao da su ključni zakoni koji će sve te usluge učiniti prijemčivijim za građane već doneti, kao što je Zakona o opštem upravnom postupku, o e-upravi, o inspekcijskom nadzoru i o matičnim knjigama. 
"Uspeli smo da unapredimo do maksimuma Centralni registar matičnih knjiga, tako da je 98,5 odsto svih matičnih knjiga, i venčanih, rođenih i umrlih su prebačene u registar", rekao je Ružić i istakao da za svih 188 upravnih poslova sada umesto građana državni službenici pribavljaju dokumenta umesto njih. 
Projekat je urađen kroz inicijativu "Stop birokratiji" , kaže ministar i ističe da sve to u velikoj meri oklakšava postupanje i uprave prema građanima, ali i međusobnu razmenu podataka u državi. 
"Očkekujem da do kraja godine nakon donetog zakona o državljanstvu u saradnji sa MUP praktično pohranimo i podatke iz Knjige državljana, što će još više unaprediti sistem samim tim će građani moći da do svog držaljanstava dođu bilo gde u Srbiji", rekao je Ružić. 
Ministar je naglasio da je uspostavljen informacioni sistem e-ZUP koji sadrži osam ključnih baza za postupanje - matične knjige, MUP, Poreska uprava, Fond PIO, Nacionalna služba za zapošljavanje, Centarlni registar obaveznog socijalnog osiguranja, Republički geodetski zavod i Ministatsvo pravde i istakao da su u toj bazi podaci koji stoje na raspolaganju građanima. 
Najavio je i da će polovinom oktobra ove godine početi rad e-inspektora i da će u pilot projektu biti četiri inspekcije - inspekcija rada, tržišna, sanitarna i upravna inspekcija, a od maja 2019. ukupno 41 inspekcija u Srbiji pristupiti e-inspektoru. 
Do sada je sistemom e-uprave smanjena upotreba papirnih dokumenata za 30 odsto, a do kraja godine očekuje se da u ovom registru budu i podaci o državljanstvu građana, pa će i taj papir građani moći da izvade gde god se nađu u našoj državi u znatno kraćem roku, nego do sada.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.